Fruct Company скинут са листе, угрожено тржиште од 45 милиона КМ

nezavisne.com
Fruct Company скинут са листе, угрожено тржиште од 45 милиона КМ

Бањалука, Сарајево - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске донијело је данас одлуку о брисању предузећа "Fruct Company" из Бијељине са листе извозника за Руску Федерацију, која се води у овом министарству, због сумњи да је вршило реекспорт пољских јабука из БиХ у ову земљу.

Они ће, како су рекли, сутра о одлуци обавијестити и Управу за заштиту биља БиХ, од које очекују да их и она обрише са своје листе.

Мирољуб Јовановић, власник предузећа, данас нас је за коментар преусмјерио свом адвокату у Бијељини, али нам на позиве нико није одговорио.

Брисање овог предузећа са листе био је и захтјев Мирка Шаровића, министра спољне трговине и економских односа БиХ, који је оцијенио како ће поновни повратак на руско тржиште бити тежак.

"Он, прије свега, зависи од правовремених и ефикасних мјера које будемо прецизирали и спровели", казао је данас он.

Шаровић је истакао да су злоупотребе у трговини воћем с Русијом, од стране једне босанскохерцеговачке компаније и инспекцијских органа, директна посљедица лошег система контроле, којег је нужно хитно унаприједити како би био ефикасан да сличне случајеве брзо препознаје, рјешава и санкционише.

"Како бисмо спријечили даље злоупотребе и велике штете за пољопривредни сектор које озбиљно угрожавају економију земље и утичу на кредибилитет и углед БиХ, затражио сам од надлежних институција да одмах унаприједе систем регистра извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију, као и да подигну на већи ниво одговорности фитосанитарне инспекције које издају фитосанитарне сертификате, као и привредне коморе које имају важну улогу у издавању докумената о домаћем поријеклу производа", казао је Шаровић и додао како је слична упутства дао и Управи за заштиту здравља биља БиХ.

Он је данас током дана одржао хитне консултације с надлежним тијелима, које ће, како је најављено, бити настављене и у наредним данима.

А колико је тржиште Русије важно за домаће воћаре, говоре и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је у прошлој години извоз воћа у ову земљу износио нешто више од 45 милиона марака, највише од свих земаља. Од тог износа извезено је 12.938.142,6 килограма јабука вриједних 18.403.120,23 КМ. Воћари су прошле седмице изразили бојазан како би након јабука, извоз и осталог воћа могао бити блокиран.

Подсјећамо, Русија је увела забрану увоза након што је на дрвеним кутијама у којима су јабуке биле одложене, поред увозне декларације с подацима из БиХ, пронашла и етикете које указују како су јабуке увезене из Пољске.

Међутим, како су за "Независне" потом казали Неџад Мујчиновић из Градачца, произвођач, те Мирољуб Јовановић, власник предузећа "Fruct Company", које је извезло јабуке, дио воћа био је спремљен у старе гајбе које су раније купљене на пијаци, а на којима је остала декларација о увозу из Пољске.

То што је воће произведено у Градачцу, а затим продато у Бијељини и извезено преко царинске испоставе у Брчко дистрикту многима је сумњиво, па сматрају како је циљ био да се контролним органима отежа посао.

Из Инспектората РС прст сумње су упрли у фитосанитарног инспектора у Брчко дистрикту, који је, како сматрају, прекорачио своја овлаштења и издао неопходну документацију иако за то није имао овлаштење.

У Влади Брчко дистрикта јуче су нам поручили како ће се њихов инспекторат по овом питању огласити сутра на прес-конференцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана