Фајон: Хоћемо гаранције да проширење остаје у фокусу!

nezavisne.com
Фајон: Хоћемо гаранције да проширење остаје у фокусу!

Брисел - Европски социјалдемократи ће од Јоханеса Хана, кандидата за комесара за европско сусједство и проширење из Аустрије, захтијевати гаранције и посвећеност процесу проширења који мора да остане високо на дневном реду нове Европске комисије.

Ово је за "Независне" изјавила Тања Фајон, посланик ЕП-а из Словеније, која ће бити члан Комитета за слободе, правду и правне послове (LIBE) Европског парламента у Бриселу, који ће данас саслушавати Хана како би добио зелено свјетло за позицију у Европској комисији.

Саслушање је планирано за 13.30, а поред њега чланови LIBE-а у исто вријеме саслушаваће и Грка Дмитриса Аврамопулоса, комесара за миграције и унутрашње послове.

"Пажљиво ћемо слушати сваку његову ријеч. Свјесна сам забринутости у вашем региону због тога што номиновани предсједник Европске комисије Јункер проширење није ставио у програм Комисије у наредних пет година", навела је она.

Додала је да је њена парламентарна групација у LIBE-у добро припремљена за данашње саслушање.

"Увјеравам вас да ће саслушање бити озбиљан тест његове стручности, а посебно када се ради о европским вриједностима, стандардима, интегритету и етици. То су основни критеријуми на основу којих ће социјалисти и демократи процјењивати компетентност сваког појединачног кандидата", истакла је она.

Из Европског парламента су нам објаснили да процедура предвиђа да саслушање траје око три сата и да ће кандидати за комесара имати по 15 минута уводног излагања, након чега ће одговарати на питања чланова Одбора LIBE-а.

Комитет мора завршити евалуацију у року од 24 часа. Уколико сматрају потребним, могу затражити додатне одговоре писменим путем. Посебан извјештај шаље се Предсједништву ЕП-а.

Након завршетка процедуре, Парламент ће формално гласати о кандидатима за Европску комисију.

Бавећи се саслушањима у ЕП-у и кандидатима за нову Европску комисију коју ће предводити Луксембуржанин Жан-Клод Јункер, европски медији истичу да портфолија за проширење уопште не би било чак ни у склопу неког другог комесаријата да није било снажних притисака утицајних европских политичара и дипломата.

Наиме, како пишу европски медији, Јункерова изјава од јула ове године да ће наредних пет година преговори са кандидатима за чланство у ЕУ бити настављени, али да неће бити проширења ЕУ, дочекана је "на нож" од стране бројних европских политичара. Како наводи британски "Економист", један од најжешћих критичара те одлуке је одлазећи комесар за проширење, словачки дипломата Штефан Филе. Филе је, пише лист, објаснио да је свима јасно да наредних пет година ниједна земља кандидат неће бити спремна за чланство, али да је јавно истицање да проширења неће бити ни као портфеља у новој комисији лоша и популистичка порука која обесхрабрује земље које теже чланству у ЕУ.

"То је једноставно лоша порука у лоше вријеме коју шаљемо земљама западног Балкана", изјавио је Филе.

Лист "Економист" пише да је, осим ове изјаве, још неколико жестоких изјава Карла Билта, шведског министра спољних послова, такође извршило додатни притисак да се проширење ипак нађе у новој комисији, иако не као посебни портфељ као раније.

"Укидање портфолија проширења било би јако лош сигнал и знак абдикације од било какве одговорности", навео је Билт.

Као што смо раније и писали, проширење је ипак ушло у састав нове комисије, мада неће имати ни близу онолику снагу и значај као у одлазећем сазиву који води Филе.

Фајонова истиче да је и сама истакла забринутост зато што нема комесара који ће се директно бавити политиком проширења.

"Прошле седмице сам господину Хану поставила то питање у неформалном разговору. Он ме увјеравао да ће бити посвећен процесу проширења. Слично увјеравање добила сам и од нове шефице европске дипломатије госпође Могерини. Нама је потребна комисија која ће радити у интересу свих европских грађана, укључујући и земље у нашем сусједству", нагласила је Фајонова.

Додала је да ће се лично залагати да све земље западног Балкана добију пуну подршку на путу ка чланству. То, нагласила је, подразумијева и наставак имплементације реформи у земљама аспирантима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана