ФБиХ не занима истина о страдању сарајевских Срба

Жељка Домазет
ФБиХ не занима истина о страдању сарајевских Срба

ИСТОЧНО СAРAЈЕВО - Власти ФБиХ још нису формирале комисију чији би задатак био да утврди истину о страдању сарајевских Срба, а иако је МУП РС послао велики број извјештаја о ратним злочинима почињеним над Србима у сарајевско-романијској регији, до данашњег дана нема адекватних одговора из Тужилаштва БиХ, кантоналног и других тужилаштава.

Рекли су то јуче у Источном Сарајеву на конференцији за новинаре руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина РС Сташа Кошарац и координатор Тима МУП-а РС за истраживање и документовање ратних злочина Симо Тушевљак.

- Влада ФБиХ, ни премијер ФБиХ Мустафа Мујезиновић ни послије више од мјесеца нису нашли за сходно да закажу и одрже састанак са невладиним сектором РС и представницима Тима да би се разговарало о спровођењу одлуке Уставног суда из 2005. године да се доставе сви подаци породицама о страдањима Срба у Сарајеву - казао је Кошарац.

Напоменуо је да је још 28. априла послао допис Мујезиновићу.

- Нажалост, имамо само ћутање и игноранцију онога што траже српске породице у напору да истина побиједи у БиХ и недвосмислену поруку Мујезиновића да га не интересују страдања Срба у Сарајеву, као ни одлука Уставног суда БиХ према којој је Влада ФБиХ дужна да формира посебну комисију за истраживање страдања Срба у Сарајеву - констатовао је Кошарац. Напоменуо је да Мујезиновић игнорише и став OHR-а који је јасно рекао да је неопходно формирати ту комисију.

- На нивоу БиХ покушало се отворити питање страдања свих у Сарајеву, али су организоване политичке снаге дестабилизовале такве напоре - напоменуо је Кошарац. Додао је да Тим нема намјеру да тражи од Савјета министара да наново формира комисију, већ инсистира да то учини Влада ФБиХ.

- Иако се ФБиХ опире свим покушајима утврђивања истине о страдањима Срба у Сарајеву и даље ћемо инсистирати на томе да се дође до истине и одговорни изведу пред лице правде, јер је то наше основно људско право - сматра Кошарац.

Кошарац је казао да су тврдње појединих бошњачких политичара да су у Сарајеву Срби страдали спорадично, лаж.

- МУП РС је комплетирао 3.299 досијеа убијених српских цивила у Сарајеву. Кроз 126 логора прошло је више од 5.000 Срба. МУП РС је поднио 244 кривичне пријаве против 1.496 лица за које постоје основане сумње да су починили злочине - казао је Кошарац. Поновио је да ће Тим и НВО тражити и од међународних организација да се формира комисија, те да се у Сарајеву изгради споменик који ће бити посвећен страдалим Србима. Најавио је да ће поново послати писмо Мујезиновићу.

Тушевљак је рекао да је МУП РС надлежним институцијама послао велики број извјештаја за предмете попут Добровољачке, Централног затвора, касарне "Виктор Бубањ", логора Тарчин, логор Храсница, неселективног и селективног убијања по бившим сарајевским општинама.

- Неке истраге су готове, али оптужница нема. За подручје Трнова јасно је утврђено ко су наредбодавци и починиоци и те доказе имамо од 1992. и 1993. године. SIPA је извршила све своје истраге, али предмет још није дошао на ред. Таква је ситуација и са логором Силос - казао је Тушевљак.

Истакао је да се за многе злочинце тврди да би били процесуирани да нису помрли.

- Зато је оправдан страх породица да ће многи злочинци помријети, а да неће одговарати - рекао је Тушевљак.

БОРС

Предсједавајући Предсједништва Борачке организације РС Михајло Парађина каже да је утврђивање злочина над сарајевским Србима од посебног стратешког значаја.

Предсједник Борачке организације Пантелија Ћургуз је казао да се проблему страдања сарајевских Срба мора прићи на организован и систематичан начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана