Екмечић један од највећих историчара

Срна
Екмечић један од највећих историчара

Бањалука - Предсједник РС Милорад Додик оцијенио је јуче у Бањалуци да је академик Милорад Екмечић један од највећих историчара, те важан и утицајан свједок српске историје.

- Дао је несумњив допринос историјској науци, али и објашњавању историјске генезе развоја, страхота и успјеха српског народа на свим просторима бивше Југославије - казао је Додик на комеморацији Екмечићу и истакао да су му истина и објективност биле темељ науке којом се бавио.

Додао је да је Екмечић највише постигао у науци, а да је својим чланством у Сенату показао однос према РС, њеном формирању и темељима, као и да је оставио огроман печат и у научним институцијама широм свијета.

- Добитник је многих друштвених и јавних награда, међу којима и Ордена части са златним зрацима - истакао је Додик.

Предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић казао је да се с поносом може рећи да је Екмечић био један од најумнијих људи у Српској.

- Знао је носити науку и своје родољубље као буктињу, представљао је нешто највредније у српском народу - поручио је Кузмановић и додао да је од 1992. године Екмечић у потпуности био везан за АНУРС, чији је био оснивач.

Комеморацији у бањалучком Банском двору присуствовали су и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, те друге личности из политичког, научног, јавног и друштвеног живота. Екмечић је преминуо 29. августа у Београду, а рођен је 1928. у Пребиловцима у општини Чапљина. Основну школу завршио је у Чапљини, а гимназију у Мостару, гдје је и дипломирао, док је докторирао у Загребу, а на специјализацију је ишао на Принстон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана