ЕУ страхује од блокаде

Ведрана Кулага
ЕУ страхује од блокаде

Бањалука - Европска унија затражила је од званичника БиХ да што прије пронађу рјешење у вези са попуњавањем Дома народа Парламента ФБиХ након октобарских избора, а тренутни односи на политичкој сцени не уливају много оптимизма да ће то бити и учињено и отклоњена опасност да би послије избора могло доћи до колапса у формирању новог сазива власти.

Савјет ЕУ разматрао је стање у БиХ и донио закључке, а низ их се односи на опште изборе заказане за 7. октобар. У једном од њих позвали су власти да хитно измијене изборни оквир да би било обезбијеђено спровођење резултата избора. Закључено је да сви политички лидери треба да преузму одговорност и пронађу рјешење у вези са Домом народа Парламента ФБиХ. Савјет ЕУ је изразио жаљење због недостатка воље за компромисом који су до сада показале политичке странке, уз оцјену да друга питања у вези са изборима, међу којима су и локални избори у Мостару и избор чланова Предсједништва БиХ, треба рјешавати након избора.

Кључ за рјешење питања које је апострофирала ЕУ је у рукама СДА и ХДЗ-а БиХ. Иако су протеклих мјесеци интензивирани разговори у које су се укључили и представници међународне заједнице, договор није на помолу. Став ЕУ се поклапа са одлуком Уставног суда БиХ донесеном на основу апелације предсједника Хрватског народног сабора Боже Љубића у којој је оцијењено да је садашњи начин избора делегата у Дом народа федералног парламента, како је прописано Изборним законом, дискриминаторски и да га треба мијењати.

Из ХДЗ-а БиХ истичу да нису оптимисти да се може ишта направити јер договора није било ни лани, а камоли сада у предизборно вријеме.

- ХДЗ БиХ жели компромис, а други дођу са захтјевима и не желе да се помјере ни секунд. Гласају у федералном парламенту не питајући Хрвате ни за мишљење о приједлогу, јер знају да имају довољно гласова. То није искрено и не вјерујем да ће се нешто спектакуларно догодити прије избора, а послије шта ће бити бог зна. Наш став је да на свим нивоима буду бирани легитимни представници народа. То је све повезано. Не може овдје овако, тамо онако. У одлуци Уставног суда јасно пише на свим нивоима - рекла је замјеница предсједавајућег Клуба Хрвата у Дому народа Парламента БиХ Зденка Џамбас.

У СДА кажу да су опредијељени за спровођење одлука Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ у погледу попуњавања Дома народа Парламента ФБиХ.

- Изашли смо са јасним ставом да Парламент БиХ усвоји измјене закона да би било тачно одређено колико из којег кантона треба бити изабрано представника конститутивних народа у Дом народа. То је једино реално рјешење, а у том правцу иду и препоруке ЕУ - каже замјеник предсједника СДА Адил Османовић који очекује да ће ово питање бити ријешено до избора.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић каже да је важно да ХДЗ и СДА нађу компромис прије избора и прије него што буде касно.

  • Све што се више ближимо изборима, договор је све мање реалан. Ако буде постојало довољно спремности, могуће је рјешење, а без тога можемо очекивати проблем приликом примјене изборних резултата и кризу законодавне и извршне власти ФБиХ и законодавне на нивоу БиХ. За СНСД је изузетно важно да буде конституисан Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ - рекао је Продановић, који сматра да треба одустати од максималистичких захтјева и поштовати одлуку суда.

Најважнији остали закључци Савјета ЕУ

*Усвајање измјена Закона о кривичном поступку БиХ у складу са међународним стандардима треба да буде највиши приоритет уз усвајање измјена закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ и новог закона о сукобу интереса

*Поздрављамо усвајање неких од реформи оријентисаних на пут БиХ ка ЕУ попут измјена Закона о акцизама и стратегије у областима заштите животне околине и руралног развоја

*Очекујемо од БиХ да обезбиједи потпуно и ефикасно спровођење Реформске агенде у складу са акционим планом који је договорен са властима у БиХ

*Поздрављамо финализовање одговора БиХ на упитник Европске комисије кроз механизам координације и апелујемо да БиХ и даље користи овај важан механизам

*Поново изражавамо опредјељење европске перспективе БиХ као јединствене и суверене земље и охрабрујемо власти и политичке снаге да превазиђу реторику подјела укоријењену у прошлости, зауставе величање осуђених ратних злочинаца и да промовишу помирење

Кључни изазови

- Слаба владавина права

- Ослабљено пословно окружење

- Недостатак јединственог економског простора

- Фрагментирано регулаторно окружење

- Велика и неефикасна јавна администрација

- Значајан удио неформалне економије

- Корупција

- Неусклађеност тржишта рада са системом образовања

- Недостатак подршке за инвестиције

- Недовољно јак свеобухватни оквир за санацију банака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана