Двије фирме из РС под лупом ЕУ до септембра

М. Ми.
Двије фирме из РС под лупом ЕУ до септембра

Бањалука - Европска комисија још истражује да ли су фирме "РС - Силикон" из Мркоњић Града и БСИ из Јајца дампинг цијенама угрозиле тржиште Европске уније, а тек за четири мјесеца биће познато да ли су ова предузећа прекршила правила и да ли ће се суочити и са санкцијама.

Европска комисија покренула је крајем прошле године истрагу против ових фирми које послују у саставу италијанске групације "Металеге" због сумње да су дампинг цијенама угрозиле тржиште ЕУ.

- Контрола још траје и прати уобичајене кораке антидампинг истраге. Рок за ЕУ да одлучи да ли ће привремене мјере усвојити или не истиче тек у септембру. Не можемо унапријед одредити резултате истраге. Ако процедура резултира било каквим мјерама ми ћемо то и саопштити - казали су у Европској комисији.

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ нисмо добили одговоре на питања да ли посједују информације о томе докле је дошла истрага и да ли ће домаћа предузећа претрпјети неке од санкција.

У Европској комисији су у вријеме отварања истраге навели су да су примили жалбу и захтјев за заштиту од дампинг увоза из земаља које нису чланице ЕУ. У жалби је наведено да дампинг цијене силицијума увезеног из БиХ и Бразила изазивају штету привреди ЕУ.

Пријаву су поднијеле шпанска "Фероатлантика" и француски "Феропем", који су затражили увођење петогодишњих антидампинг мјера предузећима из БиХ.

Предузећа "РС - Силикон" и "БСИ" се нису оглашавала у вези са истрагом од када је она отворена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана