Драгиша Бјелоглав, директор агенције Ипсос Стратеџик маркетинг: Незабиљежена одступања у попису становништва

В. Кулага, Ж. Домазет
Драгиша Бјелоглав, директор агенције Ипсос Стратеџик маркетинг: Незабиљежена одступања у попису становништва

Бањалука - Директор у угледној агенцији за истраживање јавног мњења "Ипсос Стратеџик маркетинг" Драгиша Бјелоглав каже да стандарди за попис становништва експлицитно прописују да становништво које дуже од године борави и ради ван територије земље не може бити пописано као стално становништво.

- То правило је јасно и важи без обзира на облик уређења земље, јер не могу се исти људи евидентирати да живе и у Немачкој и у БиХ - истакао је Бјелоглав, који је и био тим лидер Европске комисије за припрему пописа становништва у БиХ.

Иако је попис у БиХ обављен крајем 2013. године, његови резултати још нису објављени. Главни разлог за то је неслагање Агенције за статистику БиХ и ентитетских статистичких завода у вези са евидентирањем сталног становништва. Федерална страна, а посебно Бошњаци, током цијелих преговора инсистирали су да међу стално становништво БиХ уђу и људи који годинама раде у иностранству са основном намјером да буде реализован циљ бошњачких политичара да Бошњака буде више од 50 одсто. Будући да Завод за статистику РС није пристајао на то директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић донио је одлуку о усвајању јединственог програма обраде података. Према тој одлуци, око 196.000 људи из спорних пописница биће третирани као стални становници БиХ иако у њој годинама не живе, чиме је, како тврде представници РС, прекршен закон и због чега ће резултати пописа бити нетачни и нерелевантни.

У прилог аргументима РС иде и чињеница да резултати контролног пописа, који би ускоро требало да буду објављени, показују одступања већа од десет одсто у односу на главни попис. Контролним пописом је утврђено да се сваки десети становник мјесец послије главног пописа није налазио на адреси у БиХ на којој је наводно живио у вријеме пописивања. Такав резултат посљедица је чињенице да се уочи пописа на исту адресу пријављивало десетине људи, а та појава посебно је била изражена у Сребреници.

Бјелоглав каже да увијек постоје разлике у резултатима главног и контролног пописа, али да одступање од десет одсто никада није забиљежено. Он напомиње да од 1953. године на овом подручју одступања између главног и контролног пописа нису била већа од четири одсто.

- Максимално одступање било је од три до четири одсто, а у градовима којима су специфични за попис некада и до шест-седам одсто. На подручју република није забележено тако великих одступања. Десет одсто разлике никада није забележено - рекао је Бјелоглав и додао да велико одступање указује на потребу дубље анализе, а можда и понављања пописа гдје нису испоштована методолошка правила.

Делегат у Дому народа Парламента БиХ Небојша Радмановић каже да Јукић и они који га подржавају вуку незаконите потезе.

- Да је закон поштован, давно би завршили причу о попису. Једина која ради исправно и залаже се за поштовање закона и европских норми је директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић - рекао је Радмановић.

Тешко је, додаје он, предвидјети расплет, али тврди да би све могло бити без епилога што се тиче објављивања резултата пописа.

- Мислим да циљ једног дијела политичког естаблишмента у Сарајеву и јесте да резултати пописа не буду објављени до новог пописа. Они су против ЕУ без обзира на то што причају о реформској агенди и апликацији за чланство. Они који неће у складу са својим законом и европским нормама да објаве резултате пописа су против ЕУ. БиХ је оваквим понашањем једног броја људи показала да није достојна ЕУ и у Бриселу са пуним правом могу да кажу да не можемо добити упитник који представља наредну фазу у европским интеграцијама послије званичне предаје захтјева за чланство - рекао је Радмановић наводећи да је невјероватно да постоји држава у којој се не зна колико има људи.

Сједница Парламента БиХ

Завод за статистику РС затражио је од Савјета министара БиХ да стави ван снаге незаконито донесени програм обраде података.

На основу аргументације Завода за статистику РС посланици СНСД-а затражили су ванредну сједницу Представничког дома Парламента БиХ, која ће бити одржана данас. На сједници би требало да буде расправљано о приједлогу да од Савјета министара БиХ буде затражено да достави информацију у вези са одлуком Велимира Јукића. То је тражено и на посљедњој сједници Представничког дома, али су тада српски посланици прегласани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана