Драган Станић, предсједник Матице српске: Срби да се изборе за нову међународну позицију

Срна
Драган Станић, предсједник Матице српске: Срби да се изборе за нову међународну позицију

Београд - Предсједник Матице српске Драган Станић изјавио је да се Срби као народ могу изборити за сасвим нову, другачију и бољу међународну позицију уколико буду довољно геополитички мудри, добро организовани и практично ефикасни.

Станић је истакао да су "Брегзит" и побједа Доналда Трампа у САД јасни сигнали да су се западни свијет и НАТО уморили од улоге свјетског полицајца и да пораст снаге Русије, Кине, Индије и других земаља свијета захтијева прекомпоновање односа у свијету.

Он је за "Вечерње новости" рекао да се отварају перспективе за многе до сада незамисливе геополитичке процесе, што је јединствена шанса и за Србе.

"Уколико будемо довољно геополитички мудри, добро организовани и практично ефикасни, ми се као народ можемо изборити за сасвим нову, другачију и бољу међународну позицију. Сада је тренутак да се ујединимо око дефинисања стратешке позиције целог српског народа и одређења низа тактичких поступака о томе како остварити глобалне циљеве", оцијенио је Станић.

Он је рекао да су пред Србима веома крупни задаци националног помирења које никада у пуном смислу није изведено.

Станић је истакао да Срби, политички и геополитички посматрано, морају јасно дефинисати своју позицију.

"Имам утисак да последњих година то заиста успева да се уради на добар начин, а подразумева шире опредељење жи Европа и Русија и Кина и остатак светаж", навео је Станић.

Он је рекао да треба партиципирати у европској заједници колико год је то могуће и колико то не угрожава српске елементарне интересе.

Према његовим ријечима, треба имати отворене односе "према свима онима који ће добром вољом спремношћу на сарадњу, па и својим капиталом исказивати жељу за сарадњом", уз основни услов да поштују Србе и српске интересе.

"Немамо ми разлога за комплеске ниже вредности. Ми стојима раме уз раме са другим европским народима. у понечему смо нешто слабији, у понечем и нешто бољи од других, али се разликујемо превасходно специфичношћу своје историје и чињеницом да нам недостају линије континуираног, мирног развоја у дугом периоду", додао је Станић.

Он је указао да политика "и Европа и Русија", али "и Европа и цео свет" јесте једино исправна у случају Србије.

"Нама је европска заједница одавно послала јасан сигнал да у основи не жели да води рачуна о српском националном интересу. Истовремено и те како води рачуна о националним интересима других народа око нас. Упркос томе, пред Европом не треба ћутати и на сву срећу данас наши политички представници не ћуте", истакао је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана