Додик окупља патриотски блок у РС за изборну трку

Свјетлана Шурлан
Додик окупља патриотски блок у РС за изборну трку

Бањалука - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је у петак да је почео да окупља широку подршку за изборну трку за члана Предсједништва БиХ из РС и да је његова кандидатура за ту функцију дефинитивна.

- Окупићу широку подршку и моја побједа није под знаком питања. Савезу за промјене неће помоћи ни бошњачки гласови. Намјеравамо да окупимо десетак партија у оквиру ове кандидатуре и патриотског блока за Српску. Апсолутно је јасно да други немају шта да траже - рекао је Додик.

Савез за промјене још није изашао са именима кандидата за највише функције, а Додик је истакао да га не занима ко ће му бити противкандидат.

- Не интересује ме то, сви спекулишу, а ми играмо отворену игру. Идем на побједу, она је дефинитивна. Органи СНСД-а и коалиционих партнера ће потврдити моју кандидатуру. То ће учинити и други са којима већ разговарамо, не само политичке партије, већ и невладине организације. Очекујем да разлика између мене и противкандидата неће бити испод 120.000 гласова - казао је Додик и додао да ће СНСД дати и кандидата за предсједника РС, али да се о имену још води расправа.

Додик је спекулацијама назвао тврдње лидера СДС-а Вукоте Говедарице да још није одлучио о кандидатури.

- Он је прије најавио своју кандидатуру, а сада моју коментарише као недемократски чин - рекао је Додик.

Коментаришући изјаву предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића да су избори прилика да Додик оде у пензију, Додик је одговорио да је Бореновић за пензију.

- Он је више сијед од мене, изгледам бољи момак од њега. Он је политички лузер, са симпатијама гледам њихов лажни ентузијазам. Обавјештавам их да горе стоје у јавности него 2014. године, ако тада нису добили изборе, никад их више неће добити. За Бореновића је пензија, изгледа уморан од пораза, ја сам тек кренуо у побједе. Ни након три мандата као премијер и два као предсједник Српске не мислим да ће ово бити моја задња кандидатура - рекао је Додик.

Нагласио је да му није проблем било гдје отићи и бранити интересе РС.

- Није ми проблем да одем у Сарајево, али не бих трпио провокације. Нисам човјек који трпи провокације и можемо да имамо сједницу путем видео-линка, зашто би то био проблем - нагласио је Додик.

Он је рекао да је БиХ веома сложена, али да су је још сложенијом учинили странци који су је направили немогућом.

- Покушавају да осоколе међународну заједницу да би наводно нешто забранила, што значи да сам је већ побиједио тамо - рекао је Додик.

У Савезу за промјене је извјесно само да ће почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић бити кандидат, али још није познато да ли ће у трку за предсједника РС или за члана Предсједништва БиХ из РС. У игри су и предсједник СДС-а Вукота Говедарица и високи функционери те странке Мирко Шаровић и Мићо Мићић. Ако СДС, који има предност при избору, буде имао кандидата за предсједника РС највише шансе имају Говедарица и Мићић, кога је одбор СДС-а у Бијељини већ предложио за кандидата. У случају да буду предлагали члана Предсједништва, кандидат би могао да буде Шаровић, којег је одбор СДС-а у Источном Сарајеву у петак на "Фејсбуку" већ прогласио за противкандидата Додику.

Говедарица каже да ће органи СДС-а крајем фебруара донијети коначну одлуку о кандидатима.

- СДС ће на Главни одбор доћи са једним кандидатом. Не постоји намјера да се прегласавамо. Додик блефира, још није одлучио да ли ће бити кандидат за члана Предсједништва. Потпуно је бесмислено да коментаришем његову кандидатуру, осим што могу рећи да је Додиково вријеме прошло. Додик је прошлост и то ће потврдити октобарски избори - казао је Говедарица.

Шаровић је казао да не коментарише кандидатуре других странака и поновио да Савез за промјене мора да предложи кандидате који могу да побиједе, док Мићић као кандидата за Предсједништво види Шаровића.

Бореновић је истакао да је увјерен у побједу кандидата Савеза за промјене који ће бити противник Додику.

- Ово је прилика да Додик оде у политичку пензију. Додикова кандидатура управо је оно што смо жељели, да га побиједимо и у трци за члана Предсједништва и да га коначно пошаљемо у политичку пензију - рекао је Бореновић, који је послије Додиковог иступа имао поруку за њега на "Твитеру": "Бореновић не фарба ни косу ни народ за разлику од тебе".

Предсједник НДП-а Драган Чавић потврдио је да ова странка неће имати кандидата за појединачне функције и да ће подржати заједничке кандидате Савеза за промјене, те поновио да је требало да их изаберу много раније.

Дураковић

Бивши начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић најавио је кандидатуру за предсједника РС. Дураковић је најавио да ће подршку затражити од удружења, политичких странака и заједнице и да кампању неће базирати на негативној пропаганди, већ на истини, конкретном плану и преузимању одговорности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана