Додик: Залагаћу се за ригорозне мјере заштите Републике Српске

Срна
Додик: Залагаћу се за ригорозне мјере заштите Републике Српске

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да ће се залагати за ригорозне мјере заштите Републике Српске ако СДА покрене иницијативу за преиспитивање назива Република Српска пред Уставним судом БиХ.

“Имамо све написане законе да током ноћи успоставимо контролу над границама. Само треба да закажемо парламент и ми то можемо донијети”, рекао је Додик за телевизију Н1.

Он је поновио да ће Народна скупштина Републике Српске разматрати и донијети мјере које некима неће бити драге, те да је позвао СДС да заједно са СНСД-ом гради блок за независну Републику Српску.

Додик је нагласио да Дејтонски споразум није никоме у БиХ донио рјешење, односно да су њиме разочарани сви у БиХ, јер су Републици Српској одузете надлежности, док су Бошњаци трајно незадовољни, додајући да овај споразум сада није могуће мијењати.

“Позивам релевантне политичке представнике Бошњака и Хрвата на историјски договор у којем би учествовали и Срби, а као темељ договора је изворни Дејтонски споразум који никада није проведен, јер га је одмах почела мијењати међународна заједница, која такође није задовољна њиме”, рекао је Додик.

Он каже да ће сутра обавити консултације са свим политичким представницима Срба на које ће се одазвати сви, јер је Република Српска интерес и власти и опозиције.

Додик је рекао да нема повјерења у Уставни суд БиХ који увијек доноси одлуке против Републике Српске, те поновио да у Дејтонском споразуму пише да је БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ.

Додик: СДА покреће процесе који им неће ићи на руку

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да је бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића питао да ли је СДА свјесна шта ради покретањем иницијативе у вези са оспоравањем имена Републике Српске и да тиме покрећу процесе који им неће ићи на руку.

Додик је изјавио да мисли да је најављена иницијатива непотребна и да битно усложњава односе, изражавајући увјерење да се то неће десити и да је то успјела провокација која је подгријала ватру у БиХ.

Говорећи о раду правосуђа, Додик је указао да се СДА веома уплиће у правосуђе, а да значајан утицај имају неке друге међународне институције.

“Најбоље то зна /лидер СББ-а Фахрудин/ Радончић који је преживио доста голготе због некоректног уплитања СДА у правосуђе”, рекао је Додик за Н1.

Према његовом мишљењу, правосуђе је, прије свега, под утицајем међународног фактора, а не под утицајем неких локалних лидера.

“По Уставу БиХ нигдје не пише да БиХ има право на правосуђе. То је ствар која је наметнута од високог представника”, истакао је Додик.

Указавши да се ентитети никада нису договорила о томе да правосуђе буде на нивоу БиХ, Додик је навео да је због тога покренуто питање референдума.

“Са Кетрин Ештон смо договорили да буде урађена реформа правосуђа и до данас ништа није урађено. Ово је накарадан систем избора судија и тужилаца. Нигдје у свијету неформална група која се зове Високи судски и тужилачки савјет не бира тужиоце. Бирају државни органи”, појаснио је Додик.

Он је нагласио да је незадовољан Тужилаштвом БиХ као институцијом јер је она ванинституционална.

“/Бивши главни тужилац БиХ/ Горан Салиховић је настрадао јер се од њега очекивало да ме процесуира. Он је настрадо без разлога, само зато што је био у комуникацији са неким људима. Потпуно сам миран. Да је било елемената Додик се не би могао извући никако”, рекао је Додик.

Наводећи да нема ниједног фаворита у правосуђу, он је рекао да је новоизабраног главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордану Тадић до сада срео само једном на комеморацији једном тужиоцу. 

Република српска има елементе државе

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да Република Српска има елементе државе - територију, становништво и ефикасну власт.

“Према свим међународним елементима за класификацију државе, то је то”, рекао је Додик за телевизију Н1.

Констатујући да Република Српска нема столицу у УН, Додик је навео да је немају ни многе државе САД, а Дејтонски споразум је рађен по узору на амерички устав и многе процедуре одлучивања и сама конституција БиХ је прилагођена ономе што се види у Америци.

Додик је истакао да дејтонска БиХ, онако како је написано у Уставу БиХ, није проблем за Србе, али да је спорна БиХ коју су наметнули високи представници.

Према његовим ријечима, БиХ је чланица УН, има своје границе и територијални интегритет, а Дејтонским споразумом је одређено да она живи са унутрашњом структуром одређеном уставом који је анекс тог споразума.

Додик је подсјетио да се, по Уставу БиХ, српски члан Предсједништва БиХ бира из Републике Српске, док се хрватски и бошњачки чланови бирају на подручју Федерације Бих.

“Ми носимо мандате са одређеног простора, а чисто пословнички имамо неке улоге”, рекао је Додик, наводећи да своју функцију у Предсједништву БиХ доживљава као техничко питање и да нема неку нарочиту емоцију према томе.

Упитан да ли је националиста, Додик је одговорио да је припадник српског народа којег је тај народ изабрао да брани његове интересе и да то ради врло срчано.

“Не желим никога да га повриједим, ниједан мој политички потез није усмјерен на лоше Бошњацима, нити Хрватима, али сам спреман да жестоко браним српске националне интересе јер сматрам да је то мој задатак као изабраног функционера тог народа у Републици Српској”, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска и српски народ су опсег онога што ради онако како мисли да је најбоље.

Он је навео да има држављанство Србије и да најчешће путује са пасошем те земље јер се осјећа боље.

Додик је рекао да због посла предсједавајућег Предсједништва БиХ борави у Сарајеву онолико колико је потребно по протоколу и да се не задржава много.

Он је навео да Сарајево не осјећа као свој град, истичући да констелација односа у овом граду не иде у прилог нормализацији живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана