Додик: Странци задали смртни ударац БиХ урушавањем уставног поретка

Срна
Додик: Странци задали смртни ударац БиХ урушавањем уставног поретка

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Дејтонски мировни споразум у значајном обиму разграђен насиљем високог представника и међународне заједнице, који су задали смртни ударац БиХ тако што су урушили њен уставни поредак.

"БиХ је вануставна земља, јер је оно што пише у Уставу на нивоу БиХ постављено отимањем надлежности од Републике Српске", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је нагласио да је Анекс четири Дејтонског споразума – Устав БиХ, једно сасвим друго стање у односу на оно што је реално.

Коментаришући тврдње бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да Србија и Хрватска нису гаранти него само потписници Дејтонског споразума, Додик је нагласио да је Изетбеговић тиме поново повриједио Србију.

"То говори о њему и његовој намјери да унесе што је могуће више дестабилизације у БиХ и регион, вјерујући да би могао да призове нови мећународни интервенционизам, који би се бавио питањима која би он ставио на дневни ред", рекао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да је озбиљан политички противник Бакира Изебеговића, као и оштар противник политике његовог оца.

"Он је једна политичка олупина која се насукала и разбила идеологију исламског фанатизма, исламске државе, која је урушена у Сирији. Овакве изјаве Бакира Изетбеговића су изјаве добродошлице за оне који се враћају из Сирије, да не одустану од идеје да је овдје могућ неки рат", истакао је Додик.

Он је поручио да Република Српска претходних година није сједила, већ да је оспособила свој безбједносни систем, без обзира на напоре и противљена који су долазили и од међународних фактора.

"Реформисали смо и опремали полицију и спремни смо да бранимо Републику Српску. Никога нећемо напасти, не желимо никога да дирамо, али не желимо да ико оспорава наша политичкиа права нити да напада Републику Српску", рекао је Додик.

Додик је Изетбеговићу поручио да "сједи с миром и пребира своје успјехе и неуспјехе".

"Што се тиче Републике Српске, он одавно о њој ништа не одлучује нити јој било шта може", истакао је Додик.  

Српска ће се приклонити Београду уколико дође до нормализације односа са Приштином

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да би се Српска приклонила ставу Београда када би дошло до нормализације односа Србије и самопроглашеног Косова.
Он је поновио да ће Република Српска пратити Београд када је ријеч о односу према самопроглашеном Косову, али је и упита зашто онда и Српска не би била дио те реалности.

Додик је за "Дојче веле" подсјетио да Косово нема потпуно међународно признање и није члан УН-а, те сматра да је потребно да разговара са Београдом, да се договори аранжман у том погледу.

Он је оцијенио да су Срби понижени у свему томе.

"Раније би можда нека рјешења била боља да се ту сви осјећају и добитницима и губитницима, да се креира неко рјешење", сматра Додик.

Он је појаснио да је за разговор Београда и Косова и не би био против тога како Београд одлучи о томе.

"Моје следеће питање је зашто не може Република Српска, јер ако постоје права за једне, онда иста права морају постојати и за друге", пита се Додик.

Он је додао да је као Србин заинтересован за то рјешење.

"Ако Београд каже Косово је држава, онда зашто то није и Република Српска, зашто она није држава", рекао је Додик.

Додик каже да Републици Српској представља оптерећење чињеница да је Србија остала у политици очувања територијалног интегритета.

"Да је у оном тренутку Србија, када се Косово одвојило, рекла да је то уреду, ми бисмо се сигурно до сада већ одвојили", оцијенио је Додик.  

Србима одговара изворни Дејтон и уставна БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да Србима одговара Дејтонски мировни споразум онако како је написан, а не како је измијењен насиљем високог представника и међународне заједнице, прије свега ЕУ и Америке.
"Вануставна Босна нама не одговара, уставна Босна нам одговара и тада не бисмо постављали питање нашег статуса, али то нико неће да чује. Ми нисмо без алтернативе", поручио је Додик и додао да Српска нема никакве користи од БиХ.

Он је истакао да је задовољан рјешењима произашлим из Дејтона која треба да се поштују све док се унутрашње стране не договоре другачије.

Према његовим ријечима, снаге и фактори који су овдје предвиђени да могу да се договоре, нису консултовани или су натјерани да се консултују.

"Наравно да није била наша добровољна одлука да се укине Војска Републике Српске и формирају Оружане снаге БиХ, али је био несношљив притисак. Никада нисмо оспорили ту одлуку, али споримо пренос више од 80 других надлежности", подсјетио је Додик.

Он је рекао да референдум о независности није на дневном реду ниједног органа и институције у Републици Српској.

"Спекулације о томе постоје, партијски ставови о томе постоје, мишљења појединаца о томе постоје, то је несумњиво и то није да није јавна тема, али институционална тема није", рекао је Додик за "Дојче веле".

На тврдњу бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, коју су му новинари цитирали, да је спреман на рат за очување цјеловитости БиХ, Додик је нагласио да не би расписивао референдум о независности Српске по цијену да дође до оружаног конфликта у БиХ јер има одговорност према народу, а не због тога што се боји Изетбеговића.

Он је оцијенио да Изетбеговић "нема никакву моћ" и да би неко донио одлуку о нападу и интервенцији силе у Републици Српској морало би одлучити Предсједништво БиХ о употреби војске и Савјет министара о употреби Агенције за истраге и заштиту у неким дијеловима.

"Овдје имамо полицију која је бројнија, спремнија и мотивисанија за то. Друго, свака интервенција у Републици Српској из Сарајева на тај начин дефинитивно би ојачала ту врсту приче. Ово није Шпанија, јер централна власт нема никаква права за интервенцију", појаснио је Додик.

Он је поручио да није за насиље, али да брани своје ставове. "Вјерујем да ће се БиХ, ако се овако настави, без унутрашњег договора и стварања базичног консензуса, сама распасти и Република Српска ће бити чињеница, јер једина може да функционише, има своје институције и довољан буџет да се сама финансира", тврди Додик.

Коментаришући поређење Српске и Каталоније, Додик је рекао да Срби нису авантуристи како их многи представљају, као ни заглупљени националисти.

"Дакле, разумијем да за остваривање таквих елемената морате да створите политички оквир и једно политичко окружење, да се направи довољан квантум праксе у окружењу и у Европи и наравно да то буде барем дјелимично прихваћена ствар", рекао је Додик, додајући да ради "на стварању тог политичког окружења".

Он је оцијенио да Бошњаци никада не могу политички овладати БиХ, како то мисле, ни према Хрватима, а поготово према Републици Српској.

"Договор о томе како функционисати још није изгубљен, он мора да преиспита све ово што су високи представници наметнули. Ја чак и нисам против Суда и Тужилаштва БиХ у дијелу гдје би јасно била дефинисина његова надлежност, али то не може да се договори од самог формирања", појаснио је Додик.

Говорећи о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, Додик је рекао да се наивно вјеровало када се почело са причом о референдуму да ће то наићи на добру реакцију демократског свијета и Европе, а онда се сазнало да ту има неких других ствари.

"Суд и Тужилаштво БиХ нису формирани у складу са Уставом БиХ, већ наметнутом одлуком високог представника којег је подржала демократска Европа и Америка. То је био одраз насиља, које је нама наметнуо окупациони суд и тужилаштво. Вријеме од тада до данас то је и показало", каже Додик.

Предсједник Српске поновио је да је БиХ пропала држава.

Одговарајући на питање да ли је БиХ потребан трећи ентитет, Додик је рекао "зашто не".

Оцјењујући однос Србије и Српске, Додик је истакао да је задовољан односом који је природан, наводећи да тренутно постоји највећи број доказа о тој сарадњи, као што су мостови, школе и вртићи.

"Србија подржава територијални интеритет БиХ и фаворизује договор унутра БиХ", нагласио је Додик.

Додик: Шаровић води битку против Републике Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић води битку против Републике Српске тврдњама да ће пољопривредници у Српској изгубити милионе КМ ако не дође до усвајања стратегије руралног развоја БиХ.
"Нико није рекао да се неће урадити стратегија руралног развоја. Оно што смо ми договорили у оквиру Европске комисије је да се ураде стратегије за Републику Српску и Федерацију БиХ, те да могући заједнички елементи буде стратегија БиХ", објаснио је Додик.

Додик је нагласио да су рурални развој и пољопривреда у надлежности Републике Српске, а не Шаровића, те да би било пристојно да неко ко долази из Републике Српске поштује ставове Републике Српске.

Он је додао да појединци, попут Шаровића, желе да постоји и посебна стратегија БиХ, што Српска не жели јер је то неуставно понашање.

"Ако он мисли да је све у парама, ми не мислимо. Ми не желимо да дамо своје надлежности за лажљиву причу. Када је год требало неку нову надлежност пренијети на ниво БиХ, појави се прича о неким парама", навео је Додик.

Он је указао на стање у БиХ гдје се енормно троши за плате запослених, гдје 23.000 службенике имају највеће плате у региону, што је најбољи пут да се систем уруши.

Шаровић је рекао јуче да ће БиХ и Република Српска на годишњем нивоу изгубити 30 милиона евра намијењених за развој пољопривреде, односно 90 милиона до 2020. године ако не дође до усвајања стратегије руралног развоја БиХ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана