Додик: Српска има интерес за сарадњу са Кином

Срна
Додик: Српска има интерес за сарадњу са Кином

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Кина, као глобални економски и војно-политички фактор у свијету, заинтересована за глобалне процесе, а да Српска има интерес за сарадњу са овом земљом.

"Кини одговара политика јачања државе и њене улоге у економији. Ова земља промовише десуверенизацију држава у смислу стварања услова за развој економије, прије свега развојем инфраструктуре, за разлику од глобализације која се заснива на улогама мултинационалних компанија", рекао је новинарима Додик након предавања угледног професора из Кине Ји Џуна на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Он је нагласио да Република Српска има интерес за развој инфраструктуре и сарадњу са Кином.

"Већ смо један значајан пројекат реализовали са Кином, а то је изградња Термоелектране жСтанариж. Важано је и формирање економских зона, оне су дио економског успјеха Кине", додао је Додик.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић навела је да Српска може имати економски интерес уколико буде укључена у концепте које спроводи Кина.

"Имамо добре услове за успостављање све јачих и ближих веза Републике Српске и Кине. Српска се може добро уклопити у концепт који промовише и спроводи Кина, односно онај којим се подразумијева глобални развој постављен на другачијим основама од постојећег", рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да постоји потреба за увођењем кинеског језика у образовни систем у Републици Српској.

Предавању су присуствовали министри у Влади Републике Српске, представници Народне скупштине, Вијећа народа, Академије наука и умјетности, локалних заједница, студенти и професори Факултета политичких наука, званице из јавног и друштвеног живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана