Додик: Руских војника у БиХ нема, а о њима причају као да долазе Марсовци

Sputnjik
Додик: Руских војника у БиХ нема, а о њима причају као да долазе Марсовци

Оптимиста сам и вјерујем да је будуćност стабилног свијета везана за Владимира Путина и Доналда Трампа и да ćе њихов састанак разбити наметнуте стереотипе, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик пред сусрет лидера Русије и Сједињених Држава.

Додик се, у интервјуу за Спутњик, слаже да су мале шансе да Балкан буде међу темама самита, имајуćи у виду читав низ горуćих питања, али истиче да је добро да се Путин и Трамп састају.

“Предсједник Путин, који је ојачан побједом на изборима, показао се као веома вјешт и важан свјетски лидер. Јасно је да без Русије нема рјешавања важних свјетских питања. С друге стране, Трамп, који се упорно бори у самој Америци за свој легитимитет који покушавају да му оспоре, чини одличну ствар чињеницом да разбија стереотипе везане за сам свјетски поредак. Радују ме неке његове изјаве о потреби добре сарадње с Русијом и Путином, мада је то у јеку опште хистерије на Западу, мотивисане прије свега Британцима који наводе неки малигни руски утицај. Замислите, малигни руски утицај ево пријети и на Балкану, а сви знамо да је кроз историју видљив управо њихов малигни утицај. Русија има веома објективан и исправан став везан за поштовање међународног права, препуштање унутрашњих питања земљама да их саме рјешавају, а не да се то намеćе са стране, као што Британија чини вијековима, па и данас.

На питање какву ćе корист од самита имати Балкан, Додик је рекао да би корист могла бити разбијање наметнутих стереотипа и изврнуте стварности. “Узмите Србију: које је овде руско присуство, има ли базе? Или у БиХ: нема ниједног руског војника, а они су направили причу о томе као да долазе Марсовци. Све је поткрепљено специјалним информацијама кроз специјални рат, као у Републици Српској: ево, паравојска у Српској подржана од Русије, па се Српска наоружава. Све је било лаж, монтирана прича, Руси немају базе, немају ниједног војника осим војног аташеа у Амбасади. Да вам право кажем, имајуćи у виду гдје се налазе западне војне структуре, волио бих да се тамо налазе и руске војне структуре у истом паритету. Али живимо у таквим околностима. А неко ко без икаквог питања органа БиХ убацује своје војнике — каже да су Руси ту присутни. Вјерујем да ćе се и тај дио стереотипа разбијати,”, навео је Додик.

Што се тиче изградње руско-српског православног центра у Бањалуци, Додик је поновио да су све припреме су урађене и 17. септембра ćе бити положен камен-темељац. “Очекујемо да ćе догађају присуствовати министар Лавров и да ćе то бити озбиљна прилика да дамо подстицај градњи тог пројекта. Влада Републике Српске је одобрила три милиона марака, приватни власници земље су донирали земљиште за изградњу тог центра, ријешени су проблеми комуналног прилагођавања. Вјерујемо у брзу изградњу и да ćе то бити један импозантан објекат који ćе показати и пријатељство и љубав два народа,”, истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана