Додик: Референдум када опозицију буде водио неко коме је стало до Српске

Срна
Додик: Референдум када опозицију буде водио неко коме је стало до Српске

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да нема "доброг и разумног образложења за кукавичлук" који је показао СДС на челу са Младеном Босићем када је при гласању у Народној скупштини Српске о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ био уздржан.

"Лаж је да су били уздржани јер су, како Босић данас немушто петља, знали да он неће бити одржан. Били су уздржани јер су се препали одмазде својих иностраних и бошњачких ментора који су пријетили да ће их оставити без фотеља у Сарајеву. То је сва истина", рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

На питање Срне да прокоментарише став лидера СДС-а да је Додик "одустајањем од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ показао политички кукавичлук", Додик је нагласио да Босић "свој страх и већ опјевани кукавичлук" данас не може представљати као своје визионарство, посебно из разлога што "ни Милорад Додик ни партија коју води неће одустати од тог референдума".

"Само ће морати сачекати вријеме да се на челу опозиције појаве патриоте којима је више стало до Српске него до властитих фотеља, мишљења Бакира Изетбеговића и пар амбасада. А то вријеме неумитно долази, јер овакав колаборационизам и издајство, које проводи такозвани Савез за промјене, српски народ одавно не памти и - што је важније - не прашта", поручио је Додик. /крај/сак

Опозиција тражи оставку Лукача јер је најбољи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач има његово пуно повјерење и да је један од најбољих полицајаца у региону, те оцијенио да опозиција управо због тога и тражи његову оставку.
"Ако мене питате зашто траже оставку - зато што је он најбољи, а то што је било на тој комисији то је дио политичког процеса, то није дио полицијских питања. Министар полиције је министар полиције, он је и оперативац који ради свој посао и Лукач то ради одлично", рекао је Додик данас на конференцији за новинаре у Добоју.

Он је истакао да је опозиција сујетна, да се бави сама собом и да због тога "стално извлачи нешто ново".

Додик је подсјетио да је јуче рано ујутру парламенту вратио закон о полицији и унутрашњим пословима, а да је опозиција негдје око 14.00 часова тражила од њега да то уради.

"То сам већ учинио и наравно да њих нисам послушао, нити то има неке везе. Мада сматрам да су овај пут били у праву, али не разумијем зашто сада одједном одржавају ту тему. Дакле, били су у праву око тога и да смо разговарали, ја бих прихватио њихов став, али и ја сам имао мотивацију да то урадим и оног тренутка када сам прочитао да се о томе ради, ја сам тај закон вратио и дао сам образложење", рекао је Додик.

Он је поновио да 1991. година не може да буде основа за моделирање органа на овим просторима. "Основа за евентуално неко позиционирање може да буде искључиво посљедни попис и то има смисла. Значи не може бити попис ни ове године, него посљедњи попис", нагласио је Додик.

Додик је напоменуо да је, према прелиминарним подацима, у БиХ повећан број Бошњака, а смањен број Срба и Хрвата.

"Толико о тим ратним причама, прогонима и много чему другом. Од чега се повећао број, како се повећао ако је толико страдање било колико они то приказују", запитао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да треба поштовати свако страдање, али да оно не може бити основа за политички став и политичку концепцију.

Он је додао да су Бошњаци процентуално највише страдали, али да су то наметнули као политички став.

"Тај политички став не може бити одржив, морамо да причамо јасним језиком. Поштујемо жртве, непотребно страдање и једних и других и трећих. Страдање не може бити основа за политички став и политичку концепцију", поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана