Додик: Бошњаци планирали геноцид да би Америка бомбардовала Србе

nezavisne.com
Додик: Бошњаци планирали геноцид да би Америка бомбардовала Србе

Бањалука - Много ствари се дешавало у и око Сребренице који указују да је то договорена трагедија с циљем сатанизације српског народа, као и да се РС учини празном љуштуром или барем умање њене надлежности, рекао је Милорад Додик, предсједник РС у уводном обраћању на Народној скупштини РС посвећеној Извјештају Комисије за Сребреницу.

Додик је рекао да циљ ове сједнице није скривање било којег злочина без обзира о коме се ради, већ да се укаже на то да је, како тврди, геноцид у Сребреници планиран још од почетка рата, те је тим поводом цитирао изјаве бошњачких првака на почетку рата, али и изјаве неких сребреничких првака попут Хакије Мехољића да је Алија Изетбеговић пред свједоцима рекао да је потребно да Срби убију пет хиљада Бошњака у Сребреници како би Бил Клинтон, амерички предсједник, покренуо НАТО ударе против Срба.

Додик је рекао и да извјештаји бивше Југославије показују да су муслимани у усташким униформама током Другог свјетског рата убили више од 2.000 Срба у сребреничком округу, те да су више од 2/3 жртава у том подручју Срби.

Рекао је и да је непосредни повод за ову сједницу списак од 22 хиљаде Срба који је Мунира Субашић, предсједница Мајки Сребренице, упутила њемачком правосуђу с циљем да се ти људи процесуирају за геноцид.

Додик је рекао да Комисија није узела у обзир српске жртве, те да је то урађено под притиском међународне заједнице, посебно високог представника Педија Ешдауна.

Додик је рекао да се списком бошњачких жртава манипулисало од стране Комисије, те је навео неколико примјера у којем се види, како тврди, да су људи који су умрли 1992. у списку наведени да су убијени 11. јула 1995, а додаје и да се на списку налазе и жива лица која редовно гласају на изборима.

Цитирајући податке Републичког центра за истраживање ратних злочина, Додик је рекао да је неколико стотина Бошњака страдало у међусобним бошњачким сукобима, као и да постоје људи за која је утврђено да су погинули током пробоја из Сребренице током жестоких војних сукоба, а све њих је, како тврди, Комисија уврстила на списак убијених Бошњака у Сребереници 1995.

„Искрено жалимо за сваком жртвом, али морамо да се запитамо жали ли ико за српским жртвама? Да ли свијет има емпатију само према бошњачким жртвама, а нема према српским”, рекао је Додик.

Рекао је да је Влада спремна да учини све на основу смјерница које ће добити од скупштине, како би се утврдила пуна истина. Додао је да Извјештај Комисије треба одбацити у потпуности.

“Желимо истину о свим злочинима. РС никад није, нити ће оспоравати злочине које су починили поједини Срби, али желимо непристрасно уврдити истину и о страдању српског народа. Подржаћемо формирање нове међународне непристрасне комисије која ће истраживати све злочине без обзира на националност жртве”, рекао је он.

Додик је истакао да РС жели мир, али да је спремна да се брани од било каквог угрожавања.

“Обрамбени потенцијали РС већи су него што неко може и да замисли и спремни смо да се бранимо. Полиција РС би експресно реаговала на било какав напад, и зато је и нападају и користе сваку прилику за њено угрожавање”, рекао је Додик.

Додао је да ова сједница није обрачун против чланова Комисије за које је рекао да су радили озбиљан посао, али да јесте обрачун против неистина, те је позвао опозицију да заједно с њима допринесу да се сазна пуна истина.

Додик је рекао да би требало формирати нову комисију која би сачинила нови извјештај у року од годину дана, те је позвао и бошњачка удружења, укључујући и породице сребреничких жртава, да се укључе у њен рад. Додик је рекао да би требало формирати нову комисију која би сачинила нови извјештај у року од годину дана, те је позвао и бошњачка удружења, укључујући и породице сребреничких жртава, да се укључе у њен рад.

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске почела је данас, а требало би да разматра информацију о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, речено је у Народној скупштини.

У извјештају се наводи да је Комисија за Сребреницу, која је формирана 2004. године, радила под снажним притиском високог представника са унапријед одређеним резултатима које је морала постићи.

“Притисци су се огледали и у смјењивању тадашњег начелника Генералштаба Војске Републике Српске Цветка Савића и шефа Секретаријата Владе Српске за односе са Међународним кривичним судом за ратне злочине у Хагу и истраживање ратних злочина Дејана Милетића”, наводи се у извјештају.

Високи представник је тадашњим министрима унутрашњих послова и одбране Републике Српске Зорану Ђерићу и Миловану Станковићу упутио упозорење да остваре пуну сарадњу са Комисијом.

Извјештају о раду Комисије на разматрање Народној скупштини Републике Српске доставио је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Комисија за Сребреницу из 2004. године утврдила је да је од 10. до 19. јула 1995. године на подручју Сребренице нестао 7.801 Бошњак.

Ову комисију формирала је тадашња Влада Републике Српске на основу налога Дома за људска права.

Посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске затражио је предсједник Српске Милорад Додик, а позив је упућен и бившем премијеру Српске Драгану Микеревићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана