Ђокић најавио нови Закон о електричној енергији РС

ATV
Ђокић најавио нови Закон о електричној енергији РС

Бањалука - Република Српска сљедеће године добиће нови Закон о електричној енергији, то је једина конкретна информација која се могла извући од министра индустрије, енергетике и рударства након јучерашње најаве о трансформацији Електропривреде Републике Српске.

Нема ниједног детаља о правцу у којем ће ићи законска рјешења, али и ниједне конкретне информације какве то све има везе с реорганизацијом највећег привредног система у Републици Српској. Једине до сада познате обавезе Електропривреде у реорганизацији предузећа односе се на одвајање производње и дистрибуције крајњим корисницима, прецизно у дијелу који се односи на власничку структуру.

Продаја дијела Холдинга Електропривреде Републике Српске Електропривреди Србије о којој се спекулисало прошле године не долази у обзир, ту је конкретан Петар Ђокић. То је коначан одговор министарства иако се укидање монопола намеће као један од услова из Трећег енергетског пакета на путу ка Европској Унији.

"Ми нисмо заинтересовани за приватизацију елктропривреде. Можда у неком период у будућности омогућити додатно инвестирање у Електропривреду кроз неки облик докапитализације у неке објекте који ће бити грађени. Али то је питање будућности. Али продаја, приватизација електропривреде по моделу како се проводила пиватизација сигурно не треба проводити. И ја је никада нећу подржати”, Петар Ђокић министра индустрије, енергетике и рударства.

Остаје нада да се више никад ништа у Републици Српској неће приватизовати како су се поједина предузећа раније приватизовала, али то и даље није конкретан одговор на питање како ће Електропривреда испунити обавезу да један власник не може да посједује и предузеће или предузећа која производе струју и предузеће или предузећа која продају струју крајњим корисницима.

Обавезе из уговора о стабилизацији и придруживању Европској унији прије нешто више од годину АТВ-у потврдио је помоћник министра за енергетику, Милан Баштинац. Тада је најнаелектрисанија тема управо била продаја електродистрибуције Србији.

"Значи постојаће могућност за промјену власничких удјела раздвајањем дјелатности и то ће бити прилика за стране инвеститоре у једном моменту да се појаве”, рекао је Милан Баштинац помоћник министра за енергетику, 23. фебруар 2017.

Раздвајање дјелатности у области енергетике дјелује као далека будућност, будући да се већ неколико година говори о овој обавези, те да је то тек једна у низу обавеза у процесу продруживања које ће трајати. Све промјене, па и смањење броја радних мјеста, иду у правцу још бољег пословања, каже министар Ђокић. Електропривреда је један од највећих и најпотентнијих привредних система у Републици Српској. Поред задатка да га задржи у власништву Републике Српске, важно је и одржати њено добро пословање и унаприједити га у будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана