Ђокић: Опозицији неће бити допуштено да заустави рад институција Српске

Срна
Ђокић: Опозицији неће бити допуштено да заустави рад институција Српске

Бањалука - Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да власт у Српској не може да допусти опозицији да заустави рад институција Српске, чији ће рад наставити да организује у пуном капацитету до општих избора наредне године.

"Увјерен сам да можемо обезбиједити све услове за стабилан рад", рекао је за РТРС Ђокић, који је и лидер СП-а.


Ђокић каже да се опозицији не може допустити да спријече живот Републике Српске.

"Можда је то неком стало и можда је неко ушао у сценарио да ће блокадом рада парламента и емитовање ружних слика о Републици Српској у свијету постићи неки циљ. Ако их је неко из вана свјетовао да ово учине, онда их је криво савјетовао", рекао је Ђокић.

Он наводи да је опозиција ударила на институцију која у српском народу и у Републици Српској има највећи ауторитета, јер је Народна скупштина створила Српску својим одлукама.

"Ми никада нисмо прихватали утицај споља који има за циљ да нанесе болне ударце Републици Српској и њеним институцијама", рекао је Ђокић.

Он је оцијенио да у позадини понашања опозиције у парламенту Српске стоји сценарио који је имао за циљ да изазове оштре сукобе и инцидете у парламенту, што би требало да стави ружно свјетло на Републику Српске и да она у свијету буде представљена у негативном конкексту.

"Подлогу за то су припремали тиме што су се распале институције БиХ у смислу легалитета постојеће власти, јер она објективно више не постоји. Осим тога Федерација БиХ дуго времена има проблеме и једино је Република Српска политичка заједница која је увијек успјевала да пронађе пут из кризних ситуација", рекао је Ђокић.

Он је истакао да су владајуће странке биле довољно разумне да нису насјеле на такав сценарио.

"Ово ће остати забиљежено као један груби инцидент и груби покушај нарушавања кредибилности парламента и нарушавање његовог законског рада. Ми смо ту ситуацију превазишли мирно и достојанствено", рекао је Ђокић.

Он каже да су трендови анкета јасни и да опозиција у збиру никада није стајала лошије у Републици Српској него сада, што је продукт њиховог дјеловања у Сарајеву, гдје не желе да сарађују са институцијама Српске.

"Било би много боље када би спроводили политику координације са институцијама Српске и када би се догововарали како ће дјеловати у Сарајеву", рекао је Ђокић и додао да народ жели јединство у политици и усаглашени став по виталним питањима.

Он је подсјетио да је опозиција одбила да учествује у дефинисању заједничког става у вези са срамном и непримјереном ослобађајућом пресудом Насеру Орићу, те да је избјегла да на сједници Народне скупштине Српске расправља о статусу БиХ из угла Српске на развијању сарадње са НАТО савезом заузимањем статуса неутралне стране.

"Из тога се може закључити да је опозиција свјесно пројектовала овакву ситуацију да би имала алиби да не учествују у ове двије важне активности, јер не смију да се замјере ником на другој страни", рекао је Ђокић и оцијенио да је опозиција "одиграла неколико потеза који дубоко штете интересима Републике Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана