Даутбашић: Визa за грађане БиХ неће бити враћене

Nezavisne.com
Даутбашић: Визa за грађане БиХ неће бити враћене

Бањалука - Не постоји никаква опасност да БиХ буду уведене визе због проблема које Њемачка има с лажним азилантима са западног Балкана, рекао је "Независним" Бакир Даутбашић, шеф Мониторинг тима за визну либерализацију и секретар Министарства безбједности БиХ.

Према његовим ријечима, најновији подаци показују да једино у БиХ, када су у питању све земље западног Балкана, долази до смањења броја лажних азиланата који се упућују у земље ЕУ, док у свим осталим земљама бројеви забрињавајуће расту.

"Према посљедњим информацијама које смо добили од наших европских колега из Брисела, једино се у БиХ, кад су у питању земље из нашег региона, биљежи опадање броја лажних азиланата у поређењу с прошлим годинама", истакао је он.

Према посљедњем извјештају, како је рекао, из БиХ је тренутно два одсто мање азиланата у земље шенгена у односу на прошлу годину, што се сматра значајним смањењем.

Даутбашић је подсјетио да клаузула о суспензији безвизног режима, који је усвојен у ЕУ, предвиђа да, прије евентуалне одлуке о суспензији, мора бити регистрован пораст азиланата.

"БиХ има умањење, па према томе само по себи то питање искључује могућност поновног увођења виза", рекао је Даутбашић.

Он је признао да проблеми у сусједству лоше утичу на перцепцију БиХ, али да то не може имати никакве директне посљедице по БиХ.

"Нажалост, остале земље и даље биљеже повећање, али не бих желио коментарисати стање у сусједним земљама. Веома важно је да је наша земља у том опадајућем тренду", нагласио је он.

Њемачки медији су и јуче опширно писали о проблему лажних азиланата са западног Балкана. Жале се да чак 40 одсто свих азиланата у тој земљи долази из нашег региона. Они, како сматрају, оптерећују азилски систем Њемачке, заузимају мјеста стварним избјеглицама са Блиског истока, који бјеже од рата, и повећавају трошкове социјалног збрињавања људи који чекају рјешење захтјева.

Тим поводом се у њемачком "Велту" огласио и Хорст Зехофер, предсједник баварских демохришћана, који је захтијевао увођење виза за западни Балкан и построжавање критеријума за социјалну помоћ подносиоцима из тих земаља.

Међутим, "Велт" наводи и другу страну аргумената: Косово, како подсјећају, и даље има визни режим, па је ипак највише лажних азиланата са тог подручја. Додају да је много ефикасније ријешити проблем на самом изворишту, односно поправити социјални статус категорија, посебно ромске популације, како би се смањила мотивација да из економских разлога одлазе у земље западне Европе.

И подаци овог угледног њемачког медија показују да проблем није толики кад је у питању БиХ. У првој половини 2015. из БиХ је у Њемачку дошао 4.061 захтјев, док је са Косова у истом периоду стигло 31.400 захтјева. На другом мјесту је Албанија са 22.209, затим Србија, не рачунајући Косово, са 13.822 захтјева, те Македонија са 6.704, пишу Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана