Цвијановић: Понашање појединих партија из Српске - тамна мрља на политичкој сцени

Срна
Цвијановић: Понашање појединих партија из Српске - тамна мрља на политичкој сцени

Источно Сарајево - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Српска навикла на притиске и лоше поруке које долазе из политичког Сарајева и из дијела међународне заједнице, али оно што сада ту ситуацију, на неки начин, боји неким тамнијим бојама је чињеница да поједине партије из Републике Српске проблематизују Дан Републике или свечани дефиле.

"Имамо ситуацију да је Младен Иванић рекао да је дефиле смијешан. Не можете да кажете да вам је смијешна било која ствар у којој учествује Министарство унутрашњих послова Републике Српске или било која друга институција, а поготово ако видите и само мало анализирате грађане и њихова лица, колико су они били поносни, многи су са сузом у оку испратили тај дефиле, и како је све то изгледало тога дана. Заиста морате да будете политички веома неосјетљиви на оно што се зове Република Српска, па да то све карактеришете тим ријечима", оцијенила је Цвијановићева.

Исто тако, навела је она, тамна мрља која се везује за тај догађај је и то да људи из Републике Српске који су на функцијама у Сарајеву зову једну страну Владу да им говори да не треба да дају легитимитет Дану Републике и Милораду Додику, да не треба да приме признања или да се уопште појављују тог дана, што је "скандалозно и показује да је заправо ријеч о политички врло сићушним бићима".

"Не можете да буде политичка фигура ако сте у стању да шаљете такве поруке против Републике Српске. Нажалост, то је та црња страна приче оспоравања и притисака који долазе из дијела који се зове политичко Сарајево и оног који се зове међународна заједница и ми смо изградили свој јасан однос према томе", рекла је Цвијановићева за портал "Принцип".

Она је додала да вјерује да ће грађани препознати једну тако велику девијацију која се десила на политичкој сцени Републике Српске од појединих људи који се понашају апсолутно неодговорно, који се обрачунавају са Републиком Српском и њеним инстутуцијама, који не показују нимало бриге за било шта и којима ништа није свето.

"Исто тако сам сигурна да Република Српска наставља даље сигурним кораком, као и да сама Српска може да препозна шта је добро а шта лоше и да смо сви на истом задатку, без обзира на ове људе који су данас у Савјету министара а који без престанка атакују на Републику Српску, иако су бирани са простора Републике Српске", истакла је Цвијановићева, која је потпредсједник СНСД-а.

На питање да прокоментарише оптужбе на рачун владајуће структуре у Српској, вербалне сукобе, призивање интервенција међународне заједнице, тражење привођења предсједника Републике које је потврдио предсједник Србије Александар Вучић, оптужбе да су у дефилеу поводом Дана Републике учествовале паравојне формације и слично и да ли очекује фер-плеј борбу у изборној години, Цвијановићева је рекла да ту нема фер-плеја и да већ постоје најаве на који начин ће се водити предизборна кампања.

"То више није само обрачун са појединцима који вам се не свиђају и који долазе из друге политичке гарнитуре, то су ударци у вриједности које су важне за Републику Српску. Измишљати приче како у Српској постоје паравојне формације, то је нешто на шта смо навикли да нам долази из политичког Сарајева, али када то причају људи који су из Републике Српске, а на власти су у Сарајеву, онда широко отворите очи и покушавате да разумијете зашто се то дешава.

А дешава се по задатку - да се привуче лоша пажња на Републику Српску и да се она испроблематизује. Не презају од тога да се испроблематизује цијела Република, само да би, ето, показали како имају проблем са предсједником Милорадом Додиком којег никако не могу да побиједе, а којег желе да уклоне са политичке сцене, па су онда призивали подршку међународне заједнице да га санкционишу", истакла је Цијановићева.

Она је навела да ни то није било довољно, па су почели да кроје причу око разних паравојних формација, затим су отишли и корак даље и објашњавали јавности и причали да се праве неке листе за одстрел политичких неистомишљеника.

"То је прича коју ми слушамо годинама. Али оно што сада знам, а некада сам то нагађала, јесте да све оно што говоре да ми радимо, заправо раде они. Прислушкивали су нас низ година и прислушкују нас, и ми за то имамо и доказ. Дакле, они су ти који су правили разноразне листе, између осталог они су ти који призивају интервенцију међународне заједнице која треба да уклања све оне које не могу да побиједе на изборима и често кажем да је то јадна политика. Није проблем када је политика мизерна, мала или непрофилисана, али када је неодговорна и када се том политиком задају ударци Републици Српској а не политичком противнику, онда то показује глупост оних који промовишу такву политику", рекла је Цвијановићева.

Оно што обећава у свему томе, истакла је она, јесте чињеница да грађани имају однос према Српској као према нечему што се не смије дирати.

"Сигурна сам да су грађани Српске ти који могу сами да санкционишу оне политике и оне појединце који не разумију значај Републике, који су у стању да се играју Републиком и који су у стању да 'мрљају' Републику Српску - да јој затварају умјесто отварају врата како би напредовала. Ми управо сада имамо такву гарнитуру која је на власти у Сарајеву из Републике Српске, а која све то ради Републици Српској", сматра Цвијановићева.

Говорећи о споразуму који је требало да буде постигнут након састанка лидера политичких партија у Српској, Цвијановићева каже да то више нико не помиње, те да је тај споразум био трик опозиције која је, наводно, понудила разговор како би се поставила нека правила понашања, то све орочили, дали рок до неке скупштине која је већ прошла у децембру.

"Заправо су тиме себи тражили изговор да, у случају да се врате у парламент, то буде зато што је друга страна прихватила да се понаша онако како је то тражено или да, у случају да не буде прихваћено, кажу 'ево нису прихватили па се нисмо вратили'. Дакле, то је један обичан политички трик, није било никаве политичке воље да се ствари уреде. Уосталом, парламентарни живот и не функционише баш по правилима и договорима позиције и опозиције, тако да ја лично нисам никада била баш у потпуности за ту идеју, јер сматрам да је то једноставно политички трик и можда је требало и ми да одиграмо неку игру, па кажемо 'и ми смо у тој причи'", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је парламентарни живот нешто друго и да тамо позиција и опозција укрштају аргументе, политичка копља, да то треба да буде политичка расправа, али да је проблем са опозицијом у Српској то да са њима нема политичке расправе.

"Они или звижде звиждаљкама, или чупају микрофоне или праве разна друга чудеса, настоје све да блокирају. Неко ће рећи да је и то демократија, али за мене је то знак политичке немоћи. Оно што сам ја видјела у парламенту Српске јесте знак политичке немоћи. Ово што данас видим, када коментаришу институције Републике Српске, функционере Републике Српске, када ходају по бијелом свијету и причају све најцрње о Републици Српској у којој су бирани и изабрани и која је њихова изборна једница, онда то показује да су много промашили у политичком смислу", оцијенила је Цвијановићева.

Говорећи о кандидатима СНСД-а за изборе у октобру ове године, она је рекла да још нису дефинисали кандидатуре, нити су се тиме бавили те да очекује да ће се тиме бавити у наредних неколико мјесеци да би испоштовали све рокове.

"Оно што је битно јесте да СНСД дефинитивно има значајно ојачану и јаку позицију - све анкете то показују. И оне које радимо ми и оне које раде странци, и они који раде добронамјерно и они који то не раде добронамјерно. Страначка структура је чврста као стијена, функционише у свим нашим изборним јединицама, локалним заједницама и очекујем заиста одличан изборни резултат. Мислим да смо неке, да кажем претходне периоде, оставили иза себе и да смо увијек били партија број један у Српској", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да додатну снагу представља управо то да је народ препознао да је прича СНСД-а - прича народа, те да ће увијек остати на линији онога што народ Републике Српске мисли.

"Направљена је веза између грађана и СНСД-а. Никада нећу рећи да је СНСД странка која не гријеши. Не постоји живи створ или политичка партија који у нечему не погријеше, али оно што цијеним и волим у СНСД-у је то што се проблеми идентификују и што се експресно ради на томе да се они рјешавају. И то радимо без пуно галаме, али уз пуно ангажмана и труда многих људи. Радили смо на побољшању економске ситуације и у томе смо успјели, на политичкој стабилности, али и на томе да дамо једну нову димензију раду наших институција, и све смо то успјели захваљујући управо тој идеји СНСД-а", истакла је Цвијановићева.

Цвијановић: Источно Сарајево од стратешког значаја за Српску

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је да је Источно Сарајево од стратешког значаја за Српску и да је, интервенцијама Владе кроз Развојни програм или директим дјеловањем министарстава по различитим програмима, заживио у прави град који је добио своје најважније функције."Све изгледа сасвим другачије него у она тешка времена када су људи овдје свијали своја гнијезда и покушавали да наставе живот у оквиру Републике Српске. Морам да напоменем да тај тренд усмјеравања пажње према Источном Сарајеву датира још из времена када је прије десетак, дванаест година Милорад Додик, као предсједник Владе, рекао да је једна од стратешки важних области у Републици Српској - Источно Сарајево, да овдје мора да се ради на развоју инфраструктуре, да се морају развијати образовни капацитети и унапређивати ресурси који су већ постојали", истакла је Цвијановићева и додала да је резултат тога да ово подручје данас изгледа сасвим другачије.

Она је подсјетила да је Влада Републике Српске у протеклом периоду уложила значајна средства у развој источног дијела Републике Српске, те навела да су из Развојног програма и буџета уложена средства у готово све области, од путне инфраструктуре, пољопривреде, привреде, образовања...

Цвијановићева је најавила да ће бити нових инвестиција на подручју овог дијела Српске и нагласила да је сада централно питање ове регије изградња нове Болнице Источно Сарајево.

"То је нешто што је тиштило годинама становништво овог подручја и жао ми је што, због сложене економске ситуације, финансијске кризе и свега другог, нисмо били у стању да раније почнемо изградњу, али је важно да смо дочекали вријеме када можемо да реализујемо један овако значајан пројекат", истакла је Цвијановићева за портал "Принцип".

Када је ријеч о Олимпијском центру Јахорина, у који су уложена значајна средства, Цвијановићева је рекла да ће улагања бити настављена и да је задовољна чињеницом да Јахорина привлачи све више људи, да сада живи један нови туристички живот, те да је то понуда која свакако обећава.

"Јахорину не треба посматрати само као мјесто на које ће неко доћи, већ и с аспекта запошљавања и уопште стварања боље привредне слике у регији", рекла је она.

Говорећи о приоритетима у раду Владе у овој години, премијер Српске је нагласила да је приоритет дефинитивно задржати економску стабилност.

"У 2018. смо ушли релаксирани у односу на раније године које су биле, вјерујем, сад само као нека тешка прошлост иза нас. Много тога смо послагали, а наш приоритет је јачање дијалога са социјалним партнерима управо како бисмо могли да обезбјеђујемо стална побољшања. Наш фокус је јачање реалног сектора и повећање плата у реалном сектору. Задовољни смо чињеницом да расте број запослених у реалном сектору и то што су наши макроекономски показатељи били добри и очекујемо даљи раст, то јесте финансијску и макорекомску стабилност, социјални мир, али и очување позиције Републике Српске", нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да ту, прије свега, мисли на све политичке изазове са којима је Српска суочена и када је ријеч о мишљењима одређених људи из међународне заједнице и констатним нападима који долазе из политичког Сарајева.

"Треба да сачувамо своју позицију, да се држимо Устава и оног што нам је он дао и да радимо на јачању институција и прављењу све бољег друштва", закључила је предсједник Владе Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана