Цвијановић, Новалић: Не постоји јединствен став о повећању акциза у БиХ

nezavisne.com
Цвијановић, Новалић: Не постоји јединствен став о повећању акциза у БиХ

Сарајево - На данашњој заједничкој сједници влада Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ) у Сарајеву разговарано је о заједничком акционом плану у борби против сиве економије са јасно одређеним, конкретним роковима.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је на конференцији за новинаре након сједнице да је то обиман документ који подразумијева јасне рокове и јасне носиоце активности.

Она је навела да је било ријечи и о низу мјера како да владе сарађују, али и о одређеном броју мјера које подразумијевају да се упути заједничка иницијатива према другим нивоима власти, превасходно према Савјету министара, да би и они могли да допринесу ономе што је заједнички посао, а то је борба и сузбијање сиве економије.

"На дневном реду било је неколико мјера о којима смо расправљали и раније, а ми смо о овим темама расправљали и док смо усаглашавали Реформску агенду, тако да нам ништа није било непознато", додала је Цвијановићева.

 Она је рекла да су сумирани одређени резултати и да је оцијењено да има помака на том плану.

"То се манифестује кроз низ примјера, укључујући и повећана средства која добијамо у буџете", навела је Цвијановићева.

На састанку је било ријечи и о томе на који начин заштитити домаћу привреду, посебно када је ријеч о дрвопрерађивачима, да би имали довољно сировине за своје послове и производне активности.

Влада Републике Српске донијела је уредбу која вриједи шест мјесеци, а која подразумијева забрану промета трупаца, док је Влада ФБиХ најавила да ће се придружити тој мјери.

Што се тиче акциза, Жељка Цвијановићева је рекла да је став Владе РС познат. Истакла је да нема потребе да се указује како средства неће бити кориштена намјенски јер су она увијек намјенски кориштена.

Њу брине да се често политичари не придржавају договорених процедура истичући да је њима неприхватљиво да добијају изненадне приједлоге.

Она брани став да сви треба да се понашају одговорно и да се морају уважити ставови ентитетских премијера. Како каже она више неће коментарисати акцизе јер је то обавеза државног нивоа.

"Не постоји јединствен став, не зна се ко шта предлаже. Ми се држимо ранијег приједлога", рекла је Цвијановић, пренио је Klix.ba.

Она истиче да више није битно да ли је неко за акцизе јер су проблематичне процедуре и упућивање нових приједлога те питање да ли постоји већина која ће изгласати повећање акциза.

 Новалић је казао да су грађанима потребне акцизе и да се оне доносе на државном нивоу.

 Како каже, Влада ФБиХ је за акцизе и новац ће усмјеравати само у цесте и аутопутеве.

 На састанку је разговарано и о томе како да се неперспективна војна имовина стави у функцију развоја два ентитета.

"Постојала је интензивна активност о књижењу војне имовине. Имамо низ комлекса који могу бити искориштени и за пословне зоне, а за сада су у фази мировања", рекла је премијер Српске.

 Она је истакла да је интерес и Српске и ФБиХ да се од тога направе мјеста на којима ће се "рађати нови послови, а не да стоји имовина која нема функцију".

Новалић и Цвијановића су нагласили да је разговарано и о заштити домаће пољопривредне производње и предузимању конретних мјера у заштити пољопривредника.

 Новалић је новинарима рекао да разлог што је заједничка сједница влада посвећена том питању лежи у чињеници да је 25 одсто бруто домаћег производа у домену сиве економије.

"Није то главни проблем, јер је сива емономија нека врста економије и од ње живе људи. Међутим, сива економија производи деформације у нашем друштву и код оних који нису у зони сиве економије, односно, легалних компанија и оних који легално послују јер су јефтинији на тржишту од оних који плаћају обавезе", појаснио је федерални премијер.

Новалић је рекао да су управо деформације у друштву наметнуле потребу да двије владе интензивно раде на тој тачки из Реформске агенде.

"Уколико радимо само у једном ентитету, а не у другом, онда се проблем, односно, погодност сели у други ентитет. Данас смо за примјер узели питање нотарских обрада. Ако је нешто код нотара несређено у Републици Српској, онда се сви селе у ФБиХ или обрнуто", навео је Новалић.

Он је истакао да је главни циљ био да се све деформације елиминишу, те напоменуо да никада није присуствовао сједници влада на којој је ријешено толико техничких питања и чији је резултат толико приједлога рјешења и закључака. Говорећи о потреби усвајања акциза, Новалић је рекао да се то питање претвара у питање да ли су неопходни путеви, те истакао да БиХ требају инфраструктура и инвестиције у тај сектор.

"Не видим да би ико у ФБиХ могао одговорити негативно на ово питање. Апсолутно нам акцизе требају и оне се доносе на нивоу БиХ. Проблем је техничке природе - другачије дефинисан ток новца у ФБиХ и Републици Српској, Што се тиче Владе ФБиХ, она је за акцизе", истакао је Новалић.

Федерални премијер је додао да Влада ФБиХ гарантује да ће новац бити утрошен у складу са Законом. Говорећи о такозваном ратном дугу за гас према руским добављачима, Новалић је подсјетио да је ријеч о износу од 104 милиона долара и уведена је акциза од пет долара по нормном метру кубном. Федерални премијер је указао на несразмјер у потрошњи гаса због чега се у ФБиХ пуно брже прикупљају средства - 90 одсто у ФБиХ, а десет одсто у Републици Српској.

"Запашћемо у техничке проблеме дужине враћања овог дуга. Колико знам, ФБиХ је до сада вратила шест до осам милиона долара и ако будемо овако, онда ће трајати јако дуго. Очигледно је да ћемо морати сјести и редизајнирати споразум да се направи коначно рјешење", рекао је Новалић.

Он је напоменуо да ситуацију додатно компликује то што је увозник гаса "Енергоинвест", државна фирма која и без тог питања већ има проблема.

Према његовим ријечима, на заједничкој сједници влада разговарано је и о забрани извоза трупаца, слиједећи потребу да ова мјера у оба ентитета треба да буде хармонизована.

"Рекли смо да ћемо на једној од сљедећих сједница Владе донијети такву уредбу. Као земља смо препознати у обради дрвне масе и у оба ентитета тај сегмент индустрије запошљава тренутно око 50.000 људи. Неке процјене говоре да 70 одсто тога оде кроз цјепанице и дрвну масу и ниске нивое обраде ван земље", рекао је Новалић.

Он сматра да је мјера забране извоза трупаца први корак, с обзиром да ће се на тај начин затворити могућност извоза сировине у најнижој обрадној фази.

То ће, како је навео, дати могућност да се прегледају ефекти донесене мјере и омогућити доношење дуготрајних мјера.

Федерали премијер је истакао да је постигнута и сагласност у вези са заштитом домаће пољопривредне производње, односно да ће четири ресорна министарства упутити Савјету министара приједлог мјера.

Он је додао да је на састанку договорено да сарадња влада буде настављена, јер је веома корисна и да не буде само на нивоу влада и два премијера, него и на нивоу министарстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана