Цвијановић: Многи ће морати да се одрекну позиција

СРНА
Цвијановић: Многи ће морати да се одрекну позиција

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упозорила је да ће руководиоци у јавном сектору који су у сукобу интереса морати да ријеше своје стање, док ће они који имају велику акумулацију позиција морати да се одрекну многих, како би се увело више реда у цјелокупан систем.

Коментаришући информацију о годишњим приходима појединих директора домова здравља у Српској, Цвијановићева је рекла да Влада није проучавала да ли је било сукоба интереса, већ се бавила анализом плата на свим нивоима власти, почевши од саме Владе.

"Наравно да свако има право да искористи сваку могућност да заради, али при томе морамо водити рачуна и о другим потребама у друштву", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Влада је у том погледу интервенисала гдје је могла да утиче, а то се односи на деакумулацију позиција у управним и надзорним одборима.

"Чула сам многе људе који коментаришу да нема солидарности, а при томе се испостави да они који много галаме о тим стварима заправо спадају у ред оних са највећим примањима", истакла је Цвијановићева.

Она је указала и на потребу увођења више реда у области акумулације позиција на локалном нивоу, најавивши да ће се Влада посебно посветити институцијама БиХ, како би показала какви се апсурди дешавају на том нивоу власти, чије се потребе приоритетно намирују приходима од индиректних пореза.

Српска нема потребу за реформисањем уређења

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Српска нема потребу за реформисањем територијалног уређења, али и да нема проблем с тим да прихвати било које рјешење о територијалном уређењу Федерације БиХ /ФБиХ/.
"Да ли ће они спајати одређене кантоне, да ли ће их сводити на мањи број или правити нове, то је апсолутно ирелевантно када је ријеч о Српској", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Коментаришући одређене ставове о потреби реформисања територијалног уређења Српске по узору на кантонално уређење ФБиХ, Цвијановићева је истакла да су нивои власти Српске уобичајени и у ЕУ, због чега не види потребу реформисања.

"Не видим потребу да се реформишемо само зато што је Федерација БиХ у једном сталном проблему и колапсу када је ријеч о њеним унутрашњим политичким и међуетничким односима", нагласила је Цвијановићева.  

Положени испити и побједе - "Руку под руку"

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је данас награде побједницима у колективним спортским дисциплинама на Студентским спортским играма у Бањалуци, нагласивши да је данашњи дан доказ да положени испити и спортске побједе иду заједно.
Цвијановићева је изразила задовољство што је присуствовала затварању Студентских спортских игара у Бањалуци, на којима је у претходних седам дана око хиљаду студената одмјерило снаге у девет спортских дисциплина.

Према њеним ријечима, Влада Републике Српске до сада је овакве манифестације финансијски подржала са 200.000 КМ.

"Након завршених студија очекујем да се активно укључе у живот нашег друштва, а с обзиром на квалитет образовања - сигурна сам да то могу", изјавила је Цвијановићева новинарима у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци.

Она је напоменула да студенти у Републици Српској, уз помоћ Владе, имају најмање трошкове студирања у региону, нарочито када је ријеч о смјештају.

Затварању Студентских спортских игара присуствовали су и министар просвјете и културе Горан Мутабџија, помоћник министра за омладину Бранка Малешевић и ректор бањалучког Универзитета Станко Станић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана