Цвијановић: Инцко апсолутни лобиста бошњачке политике

Глас Српске
Цвијановић: Инцко апсолутни лобиста бошњачке политике

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра је високи представник у БиХ Валентин Инцко у интервјуу бечком дневнику "Стандард" показао да је апсолутни лобиста бошњачке политике.

"Инцко промовише неједнакост и крши мултиетничност у БиХ. Он је, заједно са промотерима такве сарајевске политике, одговоран зашто мултиетничност не може да живи у овој земљи, на начин како они то покушавају", нагласила је премијер Српске.


Она је изјавила новинарима у Бањалуци да Инцко у овом интервјуу отворено и непријатељски говори против Републике Српске, као што је то радио и све ове године.

Премијер Српске је интервју оцијенила катастрофалним, те да је у њему показан сав очај и хистерија једног високог представника у једној малој земљи који покушава да објасни како се на овој кугли земаљској дешавају свакакве ствари, које баш нимало неће утицати на БиХ, у којој Инцко зарађује своју огромну плату.

"Ово је интервју једног очајника који настоји да привуче пажњу, схватајући да је архаична категорија. Он је прошлост и да је ЕУ била паметна, она би прије десет година избацила високог представника одавде, умјесто што га је финансирала и измишљала како да креира нову позицију специјалног представника ЕУ. Много су времена изгубили трпећи овако нешто, а ми с њима", сматра Цвијановићева.

Коментаришући долазак пакинстанског премијера у Сарајево, приликом чега га је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић одвео у џамију, али не и у богомоље друга два конститутивна народа, Цвијеновићева је рекла да тиме није испоштован протокол.

"То је потреба Сарајева да намеће свој систем, начин и концепт живљења", додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, такво понашање говори само за себе и не треба га коментарисати.

"Ако Звиздић сматра да је то исправно, онда је урадио исправну ствар. Ја сматрам да је оно што ја радим исправно - покушавам да пошаљем поруку да требамо сарађивати сви једни са другима у оквиру БиХ, а то значи да имамо одређена правила понашања", оцијенила је Цвијановићева.

Исплата потраживања пољопривредницима почетком године

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће већина потраживања пољопривредника за 2016. годину бити измирена почетком наредне године из клириншког дуга.
Цвијановићева је подсјетила да је пољпривредницима прије два дана уплаћено око шест милиона КМ, те да ће они добијати своје исплате у складу са приливом средстава.

Говорећи о Буџету за наредну годину, она је навела да се данас почело дискутовати о тој теми у Народној скупштини Републике Српске и да ће се тек видјети како ће изгледати коначан буџет.

"Став Владе Српске је такав преточен у Буџет, он је познат са свим овим величинама, износима који се тамо налазе, а да ли ће посланици нешто мијењати или ићи неком другом линијом то не зависи од нас", додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Буџет је конципиран са релним могућностима, водећи рачуна о бројним категоријама, борцима, пензионерима, пољопоривредницима, социјалној сфери...

Она је нагласила да ће Дан Републике 9. јануара бити прослављен онако како треба, упркос притисцима са којима је суочена Република Српска и разним стварима које долазе од странаца и политичког Сарајева.

"У било ком граду, све што буде у функцији прославе Дана Републике биће најљепше на свијету, јер је нама тај датум најбитнији", поручила је премијер Српске.

Цвијановићева је нагласила да је став Владе Српске да увијек треба осмишљавати и допуњавати начин на који се обиљежава Дан Републике и да ће она увијек бити на том задатку и све што буде од ње тражено, Влада ће и урадити.

"Говоримо о важној ствари - како садржајно попунити све манифестације и догађаје који треба да буду везани за један тако важан датум као што је Дан Републике. Надам се да нико ништа неће опструисати", додала је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана