Цвијановић: Допуњена Уредба о додјели приоритетне помоћи

Срна
Цвијановић: Допуњена Уредба о додјели приоритетне помоћи

Бањалука - Предсједник Управног одбора Фонда солидарности Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Управни одбор на данашњој сједници разматрао проширење списка робе, односно допунио уредбу која се односи на додјелу приоритетне помоћи поплављенима, то јест ваучера.


Цвијановићева је рекла новинарима у Бањалуци да је Управни одбор разматрао информацију о реализацији подјеле ваучера, те да је закључио да је дистрибуција задовољавајућа.

Она је додала да је до сада подијељено више од 14.000 ваучера и да је остало још око 3.000.

Цвијановићева је подсјетила да су и банке дио система када је ријеч о исплати ваучера и откупу потраживања, те да је привредним субјектима на тај начин олакшано јер раније могу да дођу до свог новца него да чекају наплату од Фонда солидарности.

Она је навела да је Управни одбор Фонда закључио да августовске поплаве треба третирати исто као и мајске, односно да поплављени у августу имају иста права као и они који су поплављени у мају.

"И поплављени у августу ће бити евидентирани, проводи се иста процедура и локалне комисије одрађују свој дио посла о процјени штете. Све што буде евидентирано наћи ће се у јединственом регистру штете", нагласила је Цвијановићева и додала да се води рачуна о онима који су поплављени и у мају и у августу, те да нико неће бити ускраћен за права која га следују.

Према њеним ријечима, у Републици Српској тренутно се санира 30 школских и предшколских објеката.

Она је посебну захвалност изразила UNDP-у као организацији која обавља велики дио посла и пружа огромну помоћ у санирању штете од поплава и у Српској и у Федерацији БиХ.

Цвијановићева је додала да је рок за подношење извјештаја општинских комисија о процјени штете продужен до 10. септембра, те да је до сада запримљен 21 елаборат.

"Очекујемо још 20 таквих елабората. Продужили смо рок за њихово достављање до 10. септембра, с тим да имамо и нову обавезу, а то је процјена штете у августу", рекла је Цвијановићева и додала да Републичка комисија за процјену штете и локалне комисије раде синхронизовано.

Она је најавила да ће Управни одбор разматрати проблеме људи који живе на поплављеном подручју, а којима се мјесто пребивалишта у личним документима води на некој другој локацији, те како и тим грађанима изаћи у сусрет да добију ваучер.

Говорећи о одлуци о учешћу општина и градова у приходима од индиректних пореза и начину њихове расподеле, Цвијановићева је рекла да ће Влада подржати одлуку Савеза општина и градова која буде јединствена, те да нема ништа против приједлога да се општине које располажу са више новца солидаришу са општинама које имају мање новца.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је да градови Бијељина и Добој и општина Шамац, који су претрпјели највише штете од поплава, нису успјели завршити елаборате, те да се нада да ће тај посао завршити до 10. септембра.

"У Бијељини има 10.000 поплављених објеката, приближно 7.000 домаћинстава има право на ваучере. Почетком августа поплављено је нових 550 објеката", навео је Мићић.

Он је додао да постоји десетак пројеката које је неопходно радити на подручју града Бијељина, као што су санација оштећених насипа, прављење насипа на Дрини и Сави, те пројекат у вези са каналом Дашница.

"Приоритет нам је да се заштитимо од нових поплава. Ослободили смо све школе које су биле прихватни центри за поплављене породице. Имамо 114 неусловних кућа, од тога 89 које су потпуно за рушење", рекао је Мићић који је, такође, захвалио UNDP-у на помоћи у санацији штете од поплава.

Резидентни координатор УН у БиХ Јуриј Афанасијев рекао је да УН тренутно проводе два програма, те да је ЕУ обезбиједила средства за обнову у образовном сектору.

Он је поновио да се санира 30 образовних објеката и да ће ускоро почети обнова још седам таквих објеката.

"Захваљујући средствима ЕУ започињемо обнову 2.000 домаћинстава и радићемо на томе да се најприје помогне најугроженијим категоријама становништва", додао је Афанасијев.

Он је истакао да је разговарано и о другим активностима које се тичу сектора инфраструктуре, побољшања животних услова и запошљавања, као и о мјерама заштите од поплава.

Измирити обавезе према радницима и добављачима "Имекс интернационал"

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да од фабрике текстила "Имекс интернационал" у Билећи очекује да изврши своје обавезе према радницима и добављачима.
"Упознаћемо нашег досадашњег партнера `Имекс интернационал` да предузме све што је потребно да тамо на одговарајући начин буде настављена производња. То значи да буду измирене све обавезе према добављачима и радницима", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Премијер Српске је навела да је једна од варијанти на који начин организовати производњу у том предузећу да се то ради са евентуално новим партнером или у организацији самог предузећа "Никола Тесла".

Цвијановићева је додала да ће након што Влада Републике Српске добије објашњења видјети која је то варијанта.

Она је напоменула да је Влада упозната о цијелој ситуацији, те додала да је данас разговарала са начелником општине Билећа Миљаном Алексићем, али не и са представницима "Имекс интернационала".

Раднице текстилне индустрије у Билећи већ неколико дана штрајкују због неисплаћених плата и доприноса за посљедња три мјесеца. Оне наводе да више не желе да преговарају са власницом "Имекс интернационала" Миленом Јанковић већ траже помоћ од Владе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана