Цвијановић: БиХ Давно ушла у фазу великог циркуса

Срна
Цвијановић: БиХ Давно ушла у фазу великог циркуса

Чикаго - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да је БиХ давно ушла у фазу великог циркуса, као и да не зна на који ће се начин из тог циркуса извући.

"Проблем је што се циркус који се врши и све што се дешава на нивоу политичког Сарајева заиста негативно одражава на живот наших грађана. Један од показатеља је да се онемогућава да Република Српска има став, а она тако не може функционисати", оцијенила је Цвијановићева коментаришући у Чикагу оптужницу коју је Тужилаштво БиХ подигло против предсједника и три члана Републичке комисије због, како је наведено, неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ у вези са референдумом о Дану Републике.


Она је рекла за Радио-телевизију Републике Српске да је скептична због амбијента у БиХ, као и да не види никакав рецепт да се то може поправити у некој блиској будућности.

"Многи из међународне заједнице су били веома заинтересовани да се воде судски процеси против свих нас из Републике Српске који смо имали везе са референдумом. А и ако није референдум, они би радије да се измисли понека тема, па да се ми тамо нађемо", додала је Цвијановићева.

Она је поручила да по питању организовања референдума нема никакве кривице, јер Српска има право да организује референдуме, пошто грађани имају право да се изјашњавају о свим важним питањима у вези са њиховим животиам и њиховом Републиком и када год се процијени да има питање које је важно не смије и неће бити никакве запреке за грађане Републике Српске да се изјашњавају.

Цвијановићева је нагласила да се Комисија за референдум понашала у складу са законом, уставом и закључцима Народне скупштине Републике Српске, те да су обављали свој задатак онако како су морали да га обављају, па не види одговорност ни за ниједног појединца, односно оних којима је било наложено шта да раде.

"Овдје се отварају неке друге теме. Став је тај да Комисија или свако ко је имао било какве везе са организацијом референдума није требало да буде предмет посматрања Тужилаштва БиХ, а поготово да дође до потрвђивања оптужнице и да се данас-сутра заказују одређена суђења", оцијенила је премијер Српске.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Синише Карана, Драгољуба Рељића, Горана Змијањца и Милана Петковића због неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ у вези са референдумом у Републици Српској.

Њих Тужилаштво терети да су, као предсједник и чланови Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске, као службена лица у институцијама ентитета, одбили да изврше коначну и извршну одлуку Уставног суда БиХ, те починили низ радњи и активности на спровођењу референдума о Дану Републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана