Чолак привремена замјена за Шпирића

Жељка Домазет
Чолак привремена замјена за Шпирића

Сарајево - Заједничка комисија Парламента БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ изабрала је јуче првог замјеника предсједавајућег Баришу Чолака из ХДЗ-а БиХ за привременог предсједавајућег.

На дневном реду сједнице била је само једна тачка дневног реда - избор привременог предсједавајућег комисије. То мјесто остало је упражњено у јулу након што је Представнички дом на захтјев СДС-а разријешио дужности Николу Шпирића из СНСД-а. У знак протеста због смјене засноване на непровјереним наводима у федералним медијима да је Шпирић фалсификовао закључке комисије, оставку на чланство у том тијелу поднио је и делегат у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић из СНСД-а. Умјесто Шпирића у комисију је именован посланик СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Борислав Бојић, док Дом народа још није изабрао Новићевог насљедника.

Чолак, који је именован на 60 дана, истакао је да вјерује да ће у том року бити трајно ријешено питање предсједавајућег.

- Познато је да предсједавајући ове комисије треба да буде из реда опозиције, а не власти - казао је Чолак.

Члан комисије Дарко Бабаљ из СДС-а рекао је да су Чолак и сви чланови преузели обавезу да траже рјешења за превазилажење ове ситуације.

- Чолак и ја ћемо разговарати са Новићем и замолити га да се врати и предсједава комисији. На тај начин би све било ријешено и изашли бисмо из дневне политике - каже Бабаљ.

На питање шта ће се десити ако Новић остане при ставу да се неће вратити у комисију, Бабаљ је казао да ће он и члан комисије из СДС-а Ђорђо Крчмар и тада остати досљедни.

- Предсједавајући комисије не може бити ни из једног другог народа осим српског - рекао је Бабаљ.

Други замјеник предсједавајућег Сафет Софтић из СДА сматра да је Представнички дом Парламента направио грешку када је умјесто Шпирића изабрао некога ко не припада СНСД-у.

- На почетку мандата направљен је коалициони договор о учешћу политичких странака у радним тијелима Парламента и тај договор су верификовале све политичке странке и заједнички колегијум. Једно мјесто у Заједничкој комисији припадало је представнику СНСД-а из Представничког дома и сматрам да је тај дом када је смијенио Шпирића требало да остави упражњено то мјесто да би га попунио СНСД - казао је Софтић и додао да предсједавајући комисије треба да буде из српског народа, опозиције и Представничког дома.

Члан комисије Фахрудин Радончић из СББ-а рекао је да је задовољан исходом сједнице, али не и надзором над ОБА.

- Док у складу са Законом о ОБА на чело комисије не дође неко из опозиције, морамо да радимо у пуном капацитету и да помогнемо обавјештајној служби у чијем менаџменту постоји јак персонални сукоб - рекао је Радончић.

Нарушен баланс

У Заједничкој комисији за надзор над радом ОБА нарушен је баланс у вези са заступљеношћу представника странака из ФБиХ и РС и опозиције и власти. Тренутно су у комисији само три члана из опозиције и сва тројица су Бошњаци из ФБиХ. Законом је дефинисано да комисији мора предсједавати неко из опозиције. Како су на челу ОБА и Извршно-обавјештајног одбора Бошњаци, комисији би требало да предсједава Србин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана