Брегзит успорава пут према Бриселу

Маријана Миљић
Брегзит успорава пут према Бриселу

Бањалука - Излазак Велике Британије из ЕУ, који пријети да подијели Европу, унио је раздор и међу политичаре и аналитичаре на западном Балкану па једни сматрају да треба наставити процес европских интеграција, а други да је пут ка пољуљаној заједници узалудан.

Референдумска одлука Британаца да напусте ЕУ потиснула је у други план унутрашње политичке теме. На сваком кораку анализиране су могуће посљедице "брегзита" на европску перспективу балканских земаља које годинама чекају улазак у воз за Брисел, а док међу политичарима влада умјерени оптимизам, аналитичари су прилични скептици.

Европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан послао је из Брисела умирујуће поруке истичући да исход британског референдума неће зауставити процес ширења ЕУ.

- ЕУ је и даље привржена ширењу. Наставићемо посао који смо започели и који није ни близу завршетка - поручио је Хан и додао да је посљедњих година много тога постигнуто на Балкану и да нико не смије бити уморан или разочаран.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић сматра да излазак Велике Британије из ЕУ неће произвести посебне импликације за БиХ.

- Нама је и у ЕУ, која је у кризи, боље него ван ње. И у слабој ЕУ нама би било много боље - рекао је Иванић и додао да је одлука Британаца неочекивана с обзиром на економске интересе које је та земља имала унутар ЕУ.

Предсједник РС Милорад Додик сматра да је исход референдума нова реалност која доводи до нове Европе.

- Остајемо у процесу придруживања ЕУ каква год она у будућности била, али са појачаним потребама да заштитимо наше интересе и да у том процесу будемо видљиви и афирмисани - истакао је Додик и додао да и у РС постоји снажна потреба за разним врстама изјашњавања народа.

Премијер РС Жељка Цвијановић сматра да ће одлука Велике Британије изазвати ланчану реакцију на различите начине.

- Сада ће још неке државе можда пожељети да организују референдум и изађу из ЕУ. Питање број два је шта се дешава на националном терену у неким државама које су сложеног карактера. Трећи проблем је да је свима који претендују да се нађу у ЕУ апсолутно јасно да је приближавање или прикључење сада на неком дугом чекању, јер ће Европи бити потребно неколико година да се консолидује и спроведе реформе - рекла је Цвијановићева.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић казао је да БиХ губи једног од заговорника њеног кретања ка ЕУ, али да је упркос томе увјерен да ће ЕУ опстати и да ће јачати и попуњавати се новим чланицама попут БиХ. Хрватски члан Предсједништва Драган Човић истакао је да је ЕУ за БиХ и даље стратешки циљ о којем постоји консензус три народа. Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић сматра да послије изласка Велике Британије ништа неће бити исто, али да приоритет БиХ остаје улазак у ЕУ.

- Не вјерујем да ће значајно успорити европски пут БиХ. Изгубили смо конкретан глас, али не и пријатеља који ће снажно лобирати за европски пут БиХ - казао је Звиздић.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак сматра да БиХ не треба да мијења своје приоритете који воде ка ЕУ очекујући да "брегзит" неће утицати на успоравање проширења ЕУ на западни Балкан. Његово мишљење, међутим, не дијели члан Заједничке комисије за европске интеграције Парламента БиХ Милица Марковић, која је увјерена да ће одлука Британаца утицати на проширење ЕУ.

- То се посебно односи на западни Балкан. Пред БиХ се сада поставља питање има ли уопште сврхе трудити се да уђе у заједницу која је уздрмана изнутра - каже Марковићева.

Предсједник Одбора Народне скупштине РС за европске интеграције и регионалну сарадњу Бранислав Бореновић каже да "брегзит" не може имати утицај на европску перспективу БиХ, јер је она још далеко од ЕУ.

Много мање шаролико мишљење влада међу аналитичарима, који су прилично евроскептични. Корина Стратулат из Центра за европску политику у Бриселу, која је задужена за западни Балкан, сматра да ће проширење ЕУ бити гурнуто на дно приоритета ако она и послије "брегзита" настави да се разједињује.

- Поставља се и велико питање да ли ће Балкан и даље жељети да уђе у такву ЕУ - навела је Стратулат.

Политички аналитичар из Сарајева Ивана Марић каже да ће ЕУ, забављена унутрашњим проблемима, имати мање времена и снаге да се бави надмудривањима у БиХ.

Анђелковић: РС има право на "РСегзит"

Политиколог из Београда Драгомир Анђелковић сматра да Србија и БиХ треба да се запитају да ли им треба улазак у ЕУ из које почињу да излазе велике силе, а многе разматрају исти потез.

- "Брегзит" даје и право РС да иступи из БиХ. Кад Велика Британија, коју су поштовали у ЕУ, има право да изађе из ње, онда тим пре РС, коју угњетавају унутар БиХ, има право на нешто што би назвали "РСегзит" - сматра Анђелковић.

Вучић: Политички земљотрес

Премијер Србије Александар Вучић оцијенио је да је излазак Велике Британије из ЕУ највећи политички земљотрес од пада Берлинског зида.

- Србија наставља пут европских интеграција, али верујем да ће ЕУ имати одређену дозу нестабилности. Влада Србије, у складу са поверењем које је добила од грађана, зна шта је добро за њих - рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана