Бјелица: Говедарица мора да оде са чела СДС-а

Ведрана Кулага
Бјелица: Говедарица мора да оде са чела СДС-а

Бањалука - Дебакл СДС-а на пријевременим локалним изборима у Добоју и Требињу, гдје су имали кандидате за градоначелнике, додатно је пољуљао односе у тој партији, због чега су појединци затражили од лидера Вукоте Говедарице да поднесе оставку.

 

Говедарица је за лидера најјаче опозиционе стране изабран 2016. године, а унутарстраначки проблеми су почели да излазе на површину након пораза на октобарским изборима, послије чега је, због незадовољства резултатима, као и међуљудским односима, у неколико наврата затражена његова оставка, те расписивање ванредних страначких избора.

Узаврелу ситуацију у СДС-у додатно су подгријали лоши резултати које су њихови кадрови уписали у недјељу на пријевременим изборима у два града у Српској, што је био довољан окидач да поједини функционери јавно кажу да је странка у катастрофалној ситуацији.

Потпредсједник СДС-а Милован Бјелица, који је у посљедње вријеме један од најжешћих критичара лидера странке, сматра да је СДС пред колапсом, као и да је вријеме да се Говедарица повуче да би поштедио странку даљег урушавања. Бјелица је у изборној ноћи, након објаве првих резултата у Добоју и Требињу, подсјетио да је раније упозоравао да Говедарица треба да поднесе оставку због лоших резултата на изборима 2018. године и да је замјерио да се не ради на припреми за изборе у Добоју и Требињу, али ни у Рибнику, те у општинама у ФБиХ - Гламочу, Грахову, Петровцу и Дрвару, гдје већином живи српско становништво. Додао је да, поред тога, нико у странци и не говори о дешавањима и припреми за опозив начелника Теслића Милана Миличевића, који је предсједник Главног одбора СДС-а.

- Добој смо изгубили тек када је предсједник наше странке отјерао људе који су били спремни да након општих избора разговарају са свима. Да ствар буде још гора, након тога је он почео да разговара и преговара како би себи обезбиједио мјесто у Вијећу народа - навео је Бјелица.

Бјелица је, између осталог, врху замјерио што на изборе у Требињу СДС није ни изашао под својим именом и са својим кандидатом. Истиче да то довољно говори о алармирању гласача и пита се “није ли то велики пораз странке у Херцеговини, из које је предсједник СДС-а Вукота Говедарица”.

Бјелица тврди да је све урушено и да је садашњи предсједник СДС-а све обесмислио, те напомиње да је он први и једини предсједник неке странке који је ушао у Вијеће народа Републике Српске. Он сматра да је вријеме да Говедарица сам оде, да странку поштеди даљег урушавања и допусти да се припрема за наредне локалне изборе консолидована и у миру.

- Због разочараних, привржених и достојанствених чланова и симпатизера, господине Говедарица, ви ћете или отићи или бити смијењени, а можда чак и избачени. Доста је више ваших “мјера” и избацивања, кажњавања и играња са државотворном странком - поручио је Бјелица.

Вукота Говедарица јуче није одговарао на позиве, а предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић поручује да су посљедњи изборни циклуси показали да је вријеме за унутарстраначке изборе. Миличевић је потврдио од 15. марта избори званично и почиње у СДС-у, односно у свим локалним одборима.

- Најдаље до половине маја биће одржана Изборна скупштина СДС-а. Избори су, дакле, потребни. Нису ванредни, већ су редовни, али су потребни јер се након октобарских избора СДС може да сматра странком која је изгубила изборе и која има унутрашње проблеме. Пријевремени избори су показали у каквом је стању странка у тим великим градовима. Потребни су нека нова енергија и људи јер има засићења у странци од једног дијела људи. Треба нам свјежа снага и да спремимо странку за локалне изборе 2020. године. Странка треба промјене и битно је да унутарстраначки избори протекну у демократској атмосфери - рекао је Миличевић и додао да није размишљао о могућности доласка на чело СДС-а.

Шајиновић: Није крај

Кадар СДС-а Небојша Шајиновић, који је изгубио у трци за градоначелника Добоја, истакао је да се Милован Бјелица својим понашањем и изјавама прије и током кампање “сврстао на страну СНСД-а.

- Изборни резултат са пријевремених избора за градоначелника Добоја не представља и крај СДС-а у овом граду - рекао је Шајиновић, коментаришући изјаве потпредсједника странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана