БиХ више нема представника у Стразбуру

nezavisne.com
БиХ више нема представника у Стразбуру

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Иако се често може чути да је Босна и Херцеговина на прагу добијања кандидатског статуса, сигурно је да ће прије тога остати без делегације у једној од најзначајнијих институција чији је пуноправни члан - у Парламентарној скупштини Савјета Европе.

Рок до када је БиХ требало да именује десеточлану делегацију састављену из оба Дома парламента БиХ је истекао у суботу у поноћ, тачније шест мјесеци након одржаних општих избора у БиХ. Оно што је сигурно јесте да БиХ у току 2019. године неће бити дио Парламентарне скупштине Савјета Европе, са сједиштем у Стразбуру, што је - за не баш позитиван “углед” БиХ - поприлично лоше.

“Криви су они који нису дозволили да се формира Савјет министара БиХ и та сарајевска политика која ће се највише о главу обити самом Сарајеву. Зна се ко све опструише и не може парламент БиХ радити за стару власт и давати им подршку. Том логиком нам уопште нису требали избори”, рекао је за “Независне” Ненад Стевандић, посланик и шеф Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ.

Иначе, крајем јануара Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког дома парламента БиХ, послала је ургенцију клубовима посланика који нису предложили имена чланова сталних комисија Представничког дома. Ургенција је послана на адресе Клуба посланика СНСД-а, Српског клуба, као и Клубу посланика Наше странке -Независни блок, међутим ни након те ургенције ништа се није промијенило.

У одговору на ургенцију Борјане Кришто, Српски клуб је навео да су предуслови за поступање по тој ургенцији испуњење законске обавезе за упућивање приједлога за предсједавајућег Савјета министара БиХ, те хитно конституисање комисије Представничког дома за избор предсједавајућег Савјета министара БиХ.

“До 6. априла истекао је рок за нову делегацију и до тада је било потребно послати обавјештење Савјету Европе како би они на априлском засједању могли да прихвате или оспоре тај приједлог. Ако га прихвате, иде додјела акредитива члановима за 2019. годину, до чега вјероватно неће доћи с обзиром на чињеницу да не засједају ни Представнички, ни Дом народа парламента БиХ. Та делегације треба да буде предложена на Представничком дому, па иде на потврду у Дом народа парламента БиХ”, рекла је Милица Марковић, сада већ бивши члан Делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе.

Она каже да се ова делегација именује на четири године, али да се акредитиви обнављају сваке године и да је тешко предвидјети посљедице неучествовања у раду Парламентарне скупштине Савјета Европе.

“То ће бити предмет расправе на Бироу Савјета Европе (нешто слично нашем Колегијуму једног од домова парламента БиХ), а вјероватно и на Комитету министара. БиХ већ има афирмисан имиџ некооперативне земље Савјета Европе”, рекла је Марковићева.

Да ће БиХ имати проблема због недостављања имена чланова делегације БиХ при Парламентарној скупштини Савјета Европе крајем прошле седмице упозорили су Тајни Кокс и Сергеј Собољев, извјеститељи за мониторинг БиХ, који су Борјани Кришто и Бакиру Изетбеговићу, као предсједавајућим домова парламента БиХ, указали на неопходност именовања делегације, међутим ни то упозорење није било довољно.

Бранислав Бореновић, посланик у Представничком дому парламента БиХ и лидер ПДП-а, рекао је да питање због чега БиХ неће имати делегацију у Парламентарној скупштини Савјета Европе треба поставити предсједавајућим и Колегијуму Представничког дома парламента БиХ, који сазивају сједнице парламената, као и сједницу на којој треба изабрати све парламентарне комисије и покренути процедуре о избору разних делегација.

“Та је сједница била заказана, па одложена. Ми смо из нашег посланичког клуба уредно и на вријеме доставили своје приједлоге чланова ове комисије”, рекао је Бореновић.

Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ, рекао је недавно да би неименовање делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе била једна од највећих бламажа БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана