БиХ треба милијарду марака да преживи

Nezavisne.com
БиХ треба милијарду марака да преживи

БАЊАЛУКА - Босни и Херцеговини неопходно је милијарду КМ како би наставила нормално да функционише и једини спас јој је у аранжману с Међународним монетарним фондом (ММФ).

Стручњаци то оцјењују крајње погубним и само одлагањем неизбјежног финансијског колапса, који се у постојећем економском и привредном окружењу не може избјећи.

Иако је до званичних података о дефицитима буџета тешко доћи, процјене су да је буџет ФБиХ у дефициту 684 милиона КМ, а буџет РС око 500 милиона КМ. То је недавно рекао и Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ, истичући да је питање да ли је то стварно стање или је ситуација још гора. Према незваничним информацијама, наиме, поред дефицита, ФБиХ има и неизмирених обавеза од око 400 милиона КМ, пишу Независне новине.

С обзиром на катастрофално стање у финансијама БиХ, у наредних неколико мјесеци могу се очекивати велика превирања, а из става једног високог и добро упућеног дипломате с којим смо разговарали проистиче да ће власт на свим нивоима у БиХ успјети формирати или задржати оне партије које до септембра успију обезбиједити новац за буџете.

Калкулација

Овај дипломата оцијенио је да је потпуно небитно ко ће прећи из једне странке у другу, ко је "купљен" или ко калкулише с преласком из једне коалиције у другу, већ да је једино битно која власт или политичка група ће до краја септембра успјети обезбиједити финансијску помоћ, с обзиром на то да сви буџети имају велики мањак.

Стручњаци истичу да су пред БиХ три могућа сценарија, од којих су два мање вјероватна. Први и најизвјеснији је нови аранжман с ММФ-ом, други мање извјестан је драстично резање јавне потрошње, а трећи готово немогућ сценарио је штампање новца.

"Годинама стварамо обавезе које не можемо покрити. Нисам саркастичан, али радује ме ова ситуација, јер не може дуго трајати и мора доћи до пуцања балона који је направљен. Новац од ММФ-а може само продубити кризу и одгодити је на неко вријеме, а уколико не буде те милијарде у наредном периоду, продубићемо неликвидност, буџети ће каснити у плаћању обавеза све више, а ФБиХ већ има проблеме с исплатама пензија јер нема новца", рекао је Изудин Кешетовић, професор Економског факултета у Тузли.

У Министарству финансија и трезора БиХ надају се новом аранжману с ММФ-ом, а како је рекао недавно министар Вјекослав Беванда, милијарда је минимум који би санирао буџете у БиХ.

"Да будем искрен, помало сам изненађен зашто сада, током посљедње посјете није био завршен преглед с обзиром на то да је Мисија ММФ-а била у пуном капацитету. Надао сам се закључењу аранжмана", рекао је недавно Беванда.

Спас

Иначе посљедњи пут БиХ је "спасена" захваљујући аранжману с ММФ-ом из 2012. године, вриједном 1,2 милијарде КМ, с тим да је од тога укупно повучено 960 милиона КМ. Овај аранжман биће закључен, а већ 10. јуна, за када је заказна нова посјета ММФ-а БиХ, биће ријечи о новом аранжману. Како ствари сада стоје, преговараће се о милијарди КМ.

"То је упадање у дужничку клопку из које се тешко извлачи. Земља се задужује све дотле док не може да плати свој дуг и на крају долази у ситуацију распродаје, не само своје имовине, него и територије", рекао је професор емеритус Вујо Вукмирица.

Он наглашава да БиХ не може ни да штампа новац с обзиром на управљање путем каренси борда и чврсту везу између КМ и евра, те да би најмање користи од тога имала БиХ.

"ЕУ већ штампа милијарде без покрића и добар дио тог новца се прелије и у БиХ с обзиром на чврсту везу КМ и евра", казао је Вукмирица.

Када је у питању финансијска ситуација у БиХ, занимљиво је да ни политичари нису оптимстични, а поједини чак истичу да је банкрот неизбјежан.

Посљедице

"БиХ је пред банкротом, прије свега ентитети, и то је посљедица неодговорне политике. Аранжман с ММФ-ом, ако га буде, само ће пролонгирати пропаст и рјешење треба тражити на другим изворима, прије свега фондовима ЕУ и привлачењу инвестиција, али инвеститори наилазе на затворена врата код ентитетских влада", рекла је Александра Пандуревић, члан Комисије за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ.

Слично мисли и Љиља Зовко, предсједавајућа Комисије за финансије и буџет Дома народа парламента БиХ, која каже да БиХ у финансијском смислу тешко може опстати без аранжмана с ММФ-ом.

"Домаћи извори финансирања су нас довели до овога сада и огромних дефицита. Одавно упозоравамо да је то погрешно, али БиХ је и утемељена на основу тих страних кредита", нагласила је Зовко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана