БиХ међу најпесимистичнијим државама

ATV
БиХ међу најпесимистичнијим државама

Становницима БиХ чаша је увијек на пола празна, јер чак 80 одсто њих не вјерује у боље сутра. То је показало Галупово истраживање, а на скали од десет мјеста, БиХ је, по песимизму, трећа у свијету. Титулу најпесимистичнијх понијели су Италијани, а у стопу их прате Грци.

Психолози имају објашњење – наш оптимизам из 80-тих, у протекле скоро три деценије, једноставно је прегажен.

Дошао је период, заправо отрежњења када многи људи виде да оно што смо изградили на рушевинама претходног система није тако добро као што се очекивало.
Млади виде да ту нема перпсективе и одлучују се да одлазе. Они који остају, они су такође песимистични због тога што више нису у годинама да могу и да тамо негдје у иностранству заснују нови живот, него су осуђени да остају овдје, сматра психолог Златко Делић.

Борка Бабић, Гламочанка са бањалучком адресом, како јој и име каже, увијек је била борац и себе не би назвала песимистом. И кад је било најтеже, вјера у боље сутра није је напуштала.

Ми смо горштаци, живимо и радимо , били смо и избјегли, вратили се, било је све порушено, изградили смо и живимо и иде то.
Не знам, не могу вам објаснити. Некако у себи имам неки оптимизам да ће бити боље, да ће неко боље вријеме доћи, да ће неко рецимо, ево и кад избори буду, доћи ће мало неко бољи, паметнији да уради нешто боље за ту омладину, каже Борка.

Истраживања, ипак, показују да скоро 40 одсто грађан у БИХ не вјерују да ће ова година бити боља од претходне.. Тек 13 одсто вјерују у економски бољитак, а 40 одсто сматра да ће беспарица бити већа.

Да не видимо свјетло на крају тунела, показују и подаци о употреби антидепресива. Грађани БиХ су за осам година на њих потрошили више од 77 милиона марака. У Агенцији за лијекове су сабрали да смо, само у 2016-ој, за те лијекове дали 10 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана