BiH među najpesimističnijim državama

ATV
BiH među najpesimističnijim državama

Stanovnicima BiH čaša je uvijek na pola prazna, jer čak 80 odsto njih ne vjeruje u bolje sutra. To je pokazalo Galupovo istraživanje, a na skali od deset mjesta, BiH je, po pesimizmu, treća u svijetu. Titulu najpesimističnijh ponijeli su Italijani, a u stopu ih prate Grci.

Psiholozi imaju objašnjenje – naš optimizam iz 80-tih, u protekle skoro tri decenije, jednostavno je pregažen.

Došao je period, zapravo otrežnjenja kada mnogi ljudi vide da ono što smo izgradili na ruševinama prethodnog sistema nije tako dobro kao što se očekivalo.
Mladi vide da tu nema perpsektive i odlučuju se da odlaze. Oni koji ostaju, oni su takođe pesimistični zbog toga što više nisu u godinama da mogu i da tamo negdje u inostranstvu zasnuju novi život, nego su osuđeni da ostaju ovdje, smatra psiholog Zlatko Delić.

Borka Babić, Glamočanka sa banjalučkom adresom, kako joj i ime kaže, uvijek je bila borac i sebe ne bi nazvala pesimistom. I kad je bilo najteže, vjera u bolje sutra nije je napuštala.

Mi smo gorštaci, živimo i radimo , bili smo i izbjegli, vratili se, bilo je sve porušeno, izgradili smo i živimo i ide to.
Ne znam, ne mogu vam objasniti. Nekako u sebi imam neki optimizam da će biti bolje, da će neko bolje vrijeme doći, da će neko recimo, evo i kad izbori budu, doći će malo neko bolji, pametniji da uradi nešto bolje za tu omladinu, kaže Borka.

Istraživanja, ipak, pokazuju da skoro 40 odsto građan u BIH ne vjeruju da će ova godina biti bolja od prethodne.. Tek 13 odsto vjeruju u ekonomski boljitak, a 40 odsto smatra da će besparica biti veća.

Da ne vidimo svjetlo na kraju tunela, pokazuju i podaci o upotrebi antidepresiva. Građani BiH su za osam godina na njih potrošili više od 77 miliona maraka. U Agenciji za lijekove su sabrali da smo, samo u 2016-oj, za te lijekove dali 10 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana