Антић: Цијена гаса биће иста за Српску и ФБиХ

Срна
Антић: Цијена гаса биће иста за Српску и ФБиХ

Београд - Србија неће различито наплаћивати гас Републици Српској и Федерацији БиХ јер снабдијевање грађана енергентима не смије да буде политичко питање, поручио је министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.

"Позиција Србије је увек била врло принципијелна: за нас снабдевање гасом није политичко питање, нити ће икада бити. Ми се залажемо за потпуно транспарентан приступ и цене транзита, тако да све тарифе морају бити идентичне", рекао је Антић послије прве сједнице мјешовитог Енергетског комитета Србије и Републике Српске у Београду.

Он је, одговарајући на питања новинара, поручио да количина гаса који иде преко Србије за Републику Српску и Федерацију БиХ "иде у складу са могућностима", а да ће се разговарати ако потребе буду веће.

"Понављам, потпуно је бесмислено ово питање политизовати, јер снабдевање грађана енергентима не сме бити политичко питање", рекао је Антић.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да питање снабдијевања гасом у БиХ треба регулисати тако да нико нема монопол, као што га је својевремено имао "БХ гас".

Он је истакао да Бањалука жели да тарифе "Србијагаса" буду ријешене на јединствен начин за све у БиХ јер нема разлога да то буде различито.

"Ми не желимо да затворимо гасни систем на територији Републике Српске и тако спријечимо доток гаса до Федерације, односно до Сарајева гдје је гас најважнији и гдје је најразвијенија мрежа. Желимо да то питање ријешимо споразумно", рекао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана