Алија Изетбеговић и у Дејтону тражио забрану референдума

nezavisne.com
Алија Изетбеговић и у Дејтону тражио забрану референдума

Вашингтон - Алија Изетбеговић је као услов за приступање мировним преговорима у Дејтону тражио да буду искључени "паљански Срби" које је сматрао одговорним за геноцид, док је Радовану Караџићу било неприхватљиво да Сарајево буде град са јединственом администрацијом откривају Независне новине.

Караџић је, судећи према недавно декласификованим документима Стејт департмента, нудио дијелове територије око Сарајева ако би Бошњаци жељели да предају Горажде, а за РС је тражио 16 километара широк коридор код Брчког за повезивање њена два дијела. Караџић је захтијевао и да РС и ФБиХ имају једнак третман, као и право на посебне односе ентитета са сусједним државама.

Тражио је и да било какви аранжмани једног од народа или ентитета не ремете успостављене односе до којих се дође мировним споразумом.

Изетбеговић је инсистирао да Сарајево не може бити под администрацијом УН-а, а желио је преговарати само са Србима "који поштују елементарна права несрпске популације у БиХ и који се понашају у складу са цивилизацијским нормама".

Занимљив је и Изетбеговићев захтјев да они никад неће прихватити да се "на дијелу бх. територије одржавају референдуми након проведеног етничког чишћења и терора".

"Преговоре на страни Срба ће водити Слободан Милошевић. Ако Срби одбију план или га прихвате а не проведу, биће укинут ембарго на оружје за БиХ и биће примијењена сила против паљанске српске армије. Санкције према Србији ће бити пооштрене", написао је Изетбеговић. Караџић је тражио да у РС остану бивше енклаве Сребреница и Жепа, а Сарајево би било подијељено у девет дистрикта, који би обухватали два града - уже језгро Сарајева за Бошњаке и српски дио који би укључивао Илиџу, аеродром и постојеће конекције према истоку и југу.

"Територије ФБиХ и РС у Сарајеву ће бити под одвојеном администрацијом сваког од ентитета. Права свих етничких група у граду ће бити гарантована од стране оба ентитета. Град ће бити отворен и неће бити подијељен као Берлин у хладном рату. Сви грађани имају право да живе, путују, посједују имовину, раде и проводе друге економске активности у цијелом граду", написао је Караџић.

ФБиХ ће, по Караџићу, добити простор за луку у близини Брчког и слободан приступ копном и ваздухом кроз српски коридор, као и слободан приступ енклави Горажде.

Изетбеговић је тражио и то да осим чланова Контакт групе мировни план, ако он буде постигнут, потпише и представник Исламске конференције, којег ће именовати Организација.

"С обзиром на то да потписивање споразума захтијева кориштење војних средстава, уставни аранжмани не смију да садрже ништа што би могло пореметити мирно реинтегрисање БиХ у будућности", написао је Изетбеговић.

Изетбеговић је такође захтијевао посебан фонд за реконструкцију земље, у који би средства уплаћивале земље потписнице споразума.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана