УН: Именован нови изасланик за Јемен

Агенције
УН: Именован нови изасланик за Јемен

Њујорк - Генерални секретар УН Бан Ки Мун именовао је новог специјалног изасланика у Јемену, Исмаила Улда Чеика Ахмеда из Мауританије, саопштено је данас из УН.

Ахмед је до сада био шеф мисије УН задужене за еболу, а на мjесту специјалног изасланика за Јемен замениће Џамала Беномара, који је поднио оставку.

Беномар је био на мети оштре критике Саудијске Арабије и других заливских земаља које га оптужују да су његови недавни посреднички напори да дође до мировног споразума између зараћених страна имали мало успјеха.

Он је 2011. добио задатак да управља мирном тразицијом Јемена послије Арапског пролећа.

Више од 1.000 људи убијено је посљедњих недјеља, од како су шиитски побуњеници Хути освојили велике дијелове земље, а међународна коалиција, предвођена Саудијском Арабијом почела бомбардовање Јемена, из којег је побјегао и предсједник Абед Рабо Мансур Хади.

Истовремено, неименовани безбједносни званичници и очевици навели су да је јужни лучки град Аден данас био на мети неколико ваздушних удара међународне коалиције.

Побуњеници Хутији мобилисали су стотине нових бораца у покушају да преузму контролу над градом од паравојски које подржавају Хадија.

Очевици и званичници су рекли да се у појединим дијеловима Адена воде оштре уличне борбе.

Хади, који је избјегао у Аден пошто су Хути прошлог септембра освојили главни град Сану, био је приморан прошлог мјесеца да и њега напусти.

Међународна коалиција предвођена Саудијском Арабијом почела је бомбардовање положаја Хутија у Јемену 26. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана