“Тресу” се три кључне земље ЕУ

Глас Српске
“Тресу” се три кључне земље ЕУ

Берлин, Лондон - Посљедњи догађаји у Њемачкој, Француској и Великој Британији показују да су темељи владавине велике европске тројке озбиљно уздрмани.

Европу “тресу”протести “жутих прслука”, који већ више од два мјесеца задају главобоље Влади у Паризу, одлука њемачке канцеларке Ангеле Меркел да се повуче са мјеста шефице ЦДУ и “брегзит”, који је Влада Терезе Меј постигла с ЕУ, а који је у уторак одбачен у британском парламенту.

Посљедњи догађаји у овим земљама указују на то да су темељи владавине трију најјачих лидера Европе, Меркелове, Мејове и Макрона, озбиљно уздрмани. Из Института за европске студије кажу да је то тренд који је почео још прије неколико година, а да је “брегзит” био један од првих шокова.

Једну од његових посљедица јавност гледа управо сада, двије и по године касније, и то без јасних назнака како ће се све ово коначно завршити. Теоријски, Британија можда и остане у ЕУ. За то постоје неке шансе, мада не велике, али правна опција за то постоји, и такав се преокрет може десити.

У изазове на које владајуће структуре у ЕУ нису адекватно одговориле убрајају се и мигрантска криза, али и унутрашње европске миграције, гдје су се, како наводи, људи пресељавали у западну Европу, па и Британију, мијењали своја радна мјеста, док су економије мијењале своје облике, индустријска база се све више губила, а прелазило се на услужну економију.

У Њемачкој је нешто стабилнија ситуација јер још нема фактичких посљедица свега тога, али свакако је перцепција да је потрес који се тамо дешава мало спорији, али дуготрајни него што је то био случај у Француској или Италији прошле године на изборима.

Влада британске премијерке Терезе Меј добила је у сриједу увече повјерење у парламенту. За повјерење влади гласало је 325 посланика, док је 306 било против.

Мејова је у уторак доживјела тежак пораз у парламенту пошто су посланици убједљиво одбацили споразум о “брегзиту” који је она испреговарала с Европском унијом.

Одмах пошто је тај споразум одбијен већином од 230 гласова, лидер опозиционих лабуриста Џереми Корбин покренуо је иницијативу за гласање о повјерењу влади, рекавши да је вријеме да парламент донесе суд о “јасној неспособности владе”.

Тереза Меј је рекла у парламенту, након што су посланици изгласали повјерење њеној влади, да је позвала лидере парламентарних странака да се са њом састану већ исте вечери како би покушали да пронађу излаз из ћорсокака када је ријеч о “брегзиту”.

- Имамо одговорност да пронађемо начин који може да обезбиједи подршку Доњег дома - рекла је Мејова у парламенту.

Овакав исход гласања значи да ће она сада наставити разговоре са посланицима свих партија у покушају да буде постигнут консензус о томе како поступити када је ријеч о изласку Велике Британије из ЕУ након што је парламент јуче одбацио споразум који је она предложила у вези с “брегзитом” - појашњава британска агенција.

Изгласано повјерење Влади Грчке

Грчки парламент изгласао је повјерење Влади премијера Алексиса Ципраса, што ће омогућити да парламент ратификује споразум који је Ципрас прошле године постигао са Скопљем о окончању спора због имена Македоније. Ципрас је, након гласања, изјавио да гласање за повјерење Влади значи “глас за стабилност у земљи”.

- Добили смо повјерење да наставимо да се бавимо потребама и интересима грчког народа - рекао је Ципрас.

Ципрасова Влада добила је подршку 151 од 300 посланика у парламенту, чиме је избјегнуто расписивање пријевремених избора. Премијер је гласање о повјерењу влади сазвао након што је његов десничарски коалициони партнер Панос Каменос поднио оставку у знак протеста због споразума са Скопљем.

 

ЕУ разматра одлагање “брегзита” до 2020?

Званичници ЕУ разматрају план да одложе “брегзит” до 2020. године. До тога је, како се наводи, дошло након што су Њемачка и Француска показале спремност да продуже преговоре о повлачењу због политичких превирања у Великој Британији. Претходно планирање било је усредсређено на тромјесечно одгађање “брегзита” од 29. марта до краја јуна.

Како се наводи, званичници ЕУ траже правне путеве да одгоде излазак Велике Британије из ЕУ до сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана