Трамп увео царине на кинеску робу вриједну 50 милијарди долара

Трамп увео царине на кинеску робу вриједну 50 милијарди долара 15.06.2018 16:49 | Срна

Вашингтон - Администрација америчког предсједника Доналда Трампа објавила је данас списак кинеске робе у вриједности од 50 милијарди долара која ће бити подложна повишеној такси од 24 одсто, чиме ће ескалирати трговински рат, преноси АП.

Раније данас је пренијето да нове увозне тарифе америчког предсједника Доналда Трампа пријете да угрозе глобални трговински систем, изазивајући хитне контрамјере других земаља и проузрокујући штету америчкој економији, упозорио је Међународни монетарни фонд.

"Не потцјењујмо макроекономске посљедице - изјавила је директорка ММФ-а Кристин Лагард, оцјењујући да ће тарифе имати веће економске посљедице ако изазову контрамере трговинских партнера, попут Канаде и Њемачке", преноси Ројтерс.

У извјештају о економској политици САД, та међународна финансијска институција је такође изнијела мање оптимистичну процјену од Трампове администрације везано за њен потенцијални привредни раст.

Иако се очекује снажан привредни раст САД у овој и наредној години, најновије пореске мјере и политике потрошње би могле проузроковати веће ризике од 2020. године па надаље, оцјењује се у извјештају ММФ-а.

Британска агенција подсјећа да је Трамп недавно увео царине на увоз челика и алуминијума из ЕУ, Канаде и Мексика.

"Те мјере ће вјероватно додатно удаљити свијет од отвореног, праведног и на прописима базираног трговинског система, и имаће неповољног утицаја и по економију САД и по њене трговинске партнере", наводи се у извјештају.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица