Шта је ГРУ, руска обавјештајна служба која утјерује страх у кости?

Агенције
Шта је ГРУ, руска обавјештајна служба која утјерује страх у кости?

Претходних дана из свијета су стизале озбиљне оптужбе на рачун Русије, односно њене тајне обавјештајне службе ГРУ.

Та служба, наиме, оптужена је да изводи хакерске нападе великих размјера, укључујући и недавни покушај упада у компјутерски систем свјетске Организације за забрану коришћења хемијског оружја. Такође, за двојицу Руса који су идентификовани као осумњичени за тровање бившег руског агента Сергеја Скрипаља и његове кћерке, каже се да су припадници ГРУ.

"Параноја" од те службе стигла је и Црну Гору, на судски поступак који се пред судом у Подгорици води против оптужених за покушај државног удара уочи избора, када је један од адвокада рекао да је добио повјерљива документа за које тужилац сматра да су од руске тајне обавјештајне службе, због чека је одбио да их пипне због сраха да би могао бити отрован. У том процесу, подсјетимо, међу оптуженима су и руски држављани. 

Шта је у ствари ГРУ?

Ријеч је о Главној обавјештајној управи главног штаба оружаних снага Руске Федерације или једноставно речено - руска војна обавјештајна агенција, наводи "Индеџ.хр".

ГРУ је једна од три руске шпијунске агенције, а друге двије су Савезна служба сигурности (ФСБ) и Спољна обавјештајна служба (СВР). Иако је и даље позната као ГРУ, агенција је још 2010. промијенила назив и званично се зове Главна управа. 

Шеф ГРУ-а је Игор Коробов и он одговара начелнику главног штаба Валерију Герасимову и руском министру одбране Сергеју Шојгуу. То је отприлике све што се званично зна. Структура агенције, број агената и финансије су државна тајна.

Чиме се бави?

ГРУ има широку шпијунску мрежу у иностранству. Њене високо обучене специјалне снаге бориле су се у различитим сукобима, међу којима и у Авганистану и Чеченији. Амблем им је црни слијепи миш који лети изнад Земље. 

Посљедњих година та је војна обавјештајна агенција постала озлоглашена због своје повезаности са, мало је рећи контроверзним, руским акцијама у инострантву. 

У четвртак је Холандија објавила да је спријечила хакерски напад ГРУ-а на Организацију за забрану коришћења хемијског оружја. Услиједиле су оптужбе и из Британије и Аустралије, које су оптужиле ГРУ за спровођење низа великих хакерских напада посљедњих година по наређењу Кремља - укључујући онај у ком је мета била америчка Демократска странка током предсједничке кампање 2016. године.

У САД је амерички посебни тужилац Роберт Милер оптужио 12 чиновника, међу којима су и они из ГРУ-а, за мијешање у америчке изборе у којима је побиједио Доналд Трамп. 

Такође, група истраживачких новинара под називом "Белингкет" повезала је рушење малезијског путничког авиона изнад Украјине с лета МХ17 са агентом ГРУ-а за ког кажу да је "надгледао набаву и транспорт оружја". 

Агенција се такође повезује и с покушајем рушења црногорске владе уочи парламентарних избора 2016. године, а вјерује се и да агенти ГРУ-а савјетују сиријску војску и побуњенике у источној Украјини.

А да ли ГРУ убија издајнике?

Године 2010. руски предсједник Владимир Путин изјавио је да руске специјалне службе не убијају издајнике него да се они убијају међусобно. Признао је тада да су совјетске снаге некада слале убице како би се ријешиле непријатеља, али је нагласио да модерна Русија то више не ради.

"Такве службе су укинуте", казао је он. 

Описујући недавно Скрипаља као "ђубре", Путин је поново одбацио тврдње да је Москва напала тог бившег двоструког агента.

"Тамо нико није морао тровати никога", мислећи на Британију. 

Раније ове године бивши шеф ГРУ-а Фјодор Ладјигин такође је одбацио уплетеност своје агенције у случајеве убијања.

"Руска обавјештајна структура у којој сам имао част да служим пуно година... никада, понављам никада, није радила такве подле, глупе ствари", рекао је Путин руској телевизији. 

Међутим, неколико високо позиционираних агената ГРУ-а пребјегло је ранијих година на Запад. Владимир Резун, који је пребјегао седамдесетих година прошлог вијека, написао је и књигу, која је дијелом његова аутобиографија, под псеудонимом Виктор Суворов. Књига је названа "Акваријум", што је надимак сједишта ГРУ-а у Москви. 

"Какве врсте рибе тамо пливају?" упитао је он свог шефа у књизи.

"Само једна врста - пиране", био је одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана