Састанак Путина и Абеа у Сочију

Срна
Састанак Путина и Абеа у Сочију

Сочи - Јапански премијер Шинзо Абе састао се са руским предсједником Владимиром Путином како би покушали да ојачају везе и постигну напредак у рјешавању вишедеценијског територијалног спора око Курилских острва.

"Јапан је не само наш сусјед, то је веома важан партнер Русије у азијско-пацифичком региону", рекао је Путин Абеу на почетку састанка у црноморском љетовалишту Сочи.


Односи између Токија и Москве су спутани због спора који датира од краја Другог свјетског рата, када су совјетске трупе заузеле четири најјужнија острва у ланцу Курилских острва.

Дуготрајне тензије су спријечиле Јапан и Русију да потпишу формални мировни споразум о окончању Другог свјетског рата, што омета трговинске и инвестиционе везе.

"Имамо нека питања која захтијевају посебну пажњу, можда из тог разлога морамо да посветимо посебну пажњу изградњи односа", рекао је Путин, преноси АФП.

Абе је позвао обје стране да "искрено размијене мишљења" о питањима која "нису само билатерална, као политика, која укључује и питање закључивања мировног споразума и дипломатија, већ и велика међународна питања која стоје пред нама и цијелим свијетом ".

Док је боравио у Токију прошлог мјесеца, руски шеф дипломатије Сергеј Лавров је рекао да Русија жели да "крене напријед" у односима, али није спремна да преокрене "резултат Другог свјетског рата".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана