Само један пилот у кабини прије пада

Б92
Само један пилот у кабини прије пада

Подаци из кокпита срушеног авиона указују да је један од пилота напустио кабину прије него што је летјелица почела да се спушта, али у њу није могао да се врати.

То је за "Њујорк Тајмс" рекао један од истражитеља у јеку истраге о узроку пада авиона компаније “Џерман вингс” који се у уторак са 150 путника и чланова посаде срушио у Француским Алпима.

Виши војни званичник укључен у истрагу рекао је да је разговор између чланова посаде током првог дијела лета из Барселоне био рутински и “опуштен”. Затим, како аудио запис указује, један од пилота је напустио кокпит и није могао да поново уђе.

"Човјек са спољне стране кабине лагано куца на врата, али нема одговора. Затим удара јаче, али одговора ни тада нема. Одговора уопште нема”, рекао је истражитељ, додајући да се касније на снимку чује да неко покушава да развали врата пилотске кабине.

Иако дјелује да подаци из црне кутије указују на околности које су се дешавале прије пада авиона, они отварају и многобројна питања.

Не знамо још увијек из ког разлога је један пилот напустио кокпит. Оно што је сигурно познато је то да је пред сам крај лета други пилот био сам у кабини и није отварао врата”, рекао је он.

За сада се не зна који је од пилота напустио кабину, капетан лета или копилот.

Аудио записи су само продубили мистерију о околностима под којима се срушио Ербас.

Летјелица "Џерман вингса" је чак 18 минута губила висину прије ударца у планину, а из кокпита у том периоду није стигао ниједан позив упомоћ, показује истрага.

Према мишљењу стручњака британског BBC, пилоти су се вјероватно онесвестили јер нису тражили помоћ, што имплицира да је у авиону дошло до радикалне промјене притиска.

Од полетања у Барселони, авион Џерман вингса је почео да добија на висини цијелим летом преко Средоземног мора, да би већ самим преласком на небо изнад копна Француске, на висини од 11.418 метара почео да пада.

Коначна забиљежена висина била је 2.370 метара.

Тим који истражује пад авиона се јуче огласио, ријечима да је авион кренуо да губи висину непосредно по слању посљедње поруке командном торњу, која је била “рутинска“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана