“Патриот” се обрукао, С-400 кренуо ка Индији, САД пријете

Sputnjik
“Патриот” се обрукао, С-400 кренуо ка Индији, САД пријете

Амерички систем ПВО “Патриот”, пандан руском С-400, доживио неуспех у Саудијској Арабији, односно током рата у Јемену. Сад САД пријете свима који купе С- 400.

Те пријетње санкцијама, како оцијењује Спутњик, нису само стратешка већ и економска мјера.

Александар Михејев, портпарол руске одбрамбене корпорације “Рособоронекспорт”, обавијестио је јавност да је Русија покренула поступак испоруке противваздушних система С-400 Индији.

Испорука је започета на основу претходно потписаног споразума на маргинама сусрета руског предсједника Владимира Путина и премијера Индије Нарендре Модија у Њу Делхију. Овај, пет милијарди долара вриједан уговор, представља највећи посао који је Русија икада склопила са Индијом у области војнотехничке сарадње.

Спутњик подсјећа да је помоћник министра одбране САД за Азијско-пацифички регион Рендал Шривер крајем августа изјавио да су САД забринуте због планова Индије да купи оружје од Русије, укључујући противваздушни ракетни систем С-400 и да оставља могућност увођења санкција због тих планова.

Експерт Центра војно-политичке журналистике Борис Рожин за Спутњик објашњава да је америчка пријетња санкцијама Њу Делхију заправо покушај да се ограничи пословање компанија руске намјенске индустрије на тржиштима других држава, не само Индије већ и Турске и Ирана, и уопште свуда гдје Русија већ традиционално извози оружје.

“Како би стале на пут извозу руског оружја, САД усвајају унутрашње законе које реализују ресорне институције, односно Министарство трговине и Министарство финансија, увођењем различитих типова санкција”, истиче Рожин.

Рожин додаје да је амерички ПВО систем “Патриот”, пандан руском С-400, доживео неколико неуспјеха у Саудијској Арабији током рата у Јемену, и да пријетња санкцијама оним државама које би купиле руски С-400 није само стратешка већ и економска мјера.

“Цијену и углед америчким систему су буквално обориле балистичке ракете које лансиране из Јемена, које су неколико пута пробијале штит ПВО око међународног аеродрома у Ријаду”, објашњава руски стручњак.

На питање да ли ћćе санкције Вашингтона ујединити земље против којих су уведене, Рожин одговара да је преурањено сада говорити о формирању неког савеза земаља које су на удару америчких санкција.

“Што се тиче савеза између држава које су формално погођене америчким санкцијама или које су на неки други начин на удару САД, међу њима такође остају одређени конфликти, као на примјер између Кине и Индије. Осим тога, напети су односи између Пакистана и Кине. Али, дјеловање САДћćе свакако ове државе гурати да међусобно сарађују, на примјер у оквиру БРИКС-а, ШОС-а, УН или неке друге међународне организације”, објашњава наш саговорник.

Руски стручњак додаје да САД покушавају да остваре што тијешње односе са Индијом, како би Њу Делхи супротставили Пекингу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана