Ники Хејли би могла да буде прва америчка предсједница?

Ники Хејли би могла да буде прва америчка предсједница? 24.12.2017 07:34 | Танјуг

Вашингтон - Војни аналитичар америчког телевизијског канала "Фокс њуз" Ралф Питерс тврди да би актуелна амбасадорка САД у УН Ники Хејли "могла да постане прва предсједница" у историји ове земље и упоређује је са некадашњом британском премијерком Маргарет Тачер.

"Њузвик" пише да овај пензинисани потпуковник војске САД "види потенцијал" у 45-годишњој Хејлијевој, након што се она успротивила критикама из УН на рачун одлуке америчког предсједника Доналда Трампа да призна Јерусалим као пријестоницу Израела и тамо пресели амбасаду САД.

Подсјећа се да је Генерална скупштина УН у четвртак са 128 гласова "за" и девет "против" прогласила "неважећом и поништеном" Трампову одлуку, али је Хејлијева, кћерка индијских Сика којој је рођено име Нимрата Рандава, инсистирала на томе да ће САД преселити амбасаду у Јерусалим.

Наводи се да је Питерс похвалио бившу гувернерку Јужне Каролине, која је прије тог гласања изјавила да би ова резолуција могла да натјера САД да повуку финансирање УН, али ју је истовремено упозорио да не изговара пријетње "које није спремна да испуни".

Питерс је у емисији "Обавјештајни извјештај" посавјетовао Хејлијеву да размишља прије него што уђе у сукоб са неким и да бира борбе у којима може да однесе побједу.

"Та пријетња око укидања финансирања била је непромишљена. Ми свавако нећемо да укинемо финансирање земљама попут Јордана или чак Египта у овако критичним временима. Ја то што је урадила у потпуности подржавам када су у питању емоције, али морате да будете тактички добри исто колико и стратешки", рекао је Питерс.

"Њузвик" подсјећа да је Питерс у ранијој изјави датој почетком протекле недјеље за Хејлијеву рекао да је "на путу да буде америчка Маргарет Тачер", бивша предсједница владе Велике Британије.

Подсјећа се да је Хилари Клинтон, која је 2016. у име Демократске партије била прва жена која је номинована за кандидаткињу неке велике странке за предсједницу САД, у октобру ове године изјавила да се "неће поново кандидовати" након пораза од Трампа.

"Њузвик" ипак истиче да се сенаторка из Масачусетса Елизабет Ворен сматра главним кандидатом демократ а за предсједничку изборну трку 2020. године.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица