Највећа казна икад, Епл плаћа 13 милијарди евра

Агенције
Највећа казна икад, Епл плаћа 13 милијарди евра

Брисел - Антикорупционо регулаторно тијело ЕУ наложило је америчкој технолошкој компанији "Епл" да Ирској плати 13 милијарди евра повратног пореза, што је највећа изречена казна у историји.

То тијело је утврдило да је посебна шема за преусмјеравање профита преко Ирске представљала незакониту државну помоћ. Ирска је, како је саопштено, незаконито одобрила "Еплу" пореске олакшице у износу од 13 милијарди евра и сада мора да поврати од те компаније неплаћени порез плус камате.

- Ирска сада мора да поврати неплаћени порез од "Епла" за период од 2003. до 2014. године у износу од 13 милијарди евра плус камате - истакли су у Антикорупционом регулаторном тијелу ЕУ.

Ирска влада је реаговала саопштењем у којем је негирала да је америчком диву који производи "ајфон" и друге електроничке производе, компјутерски софтвер и пружа онлајн услуге одобрила повољан фискални третман.

- Ирска и даље тврди да је у овом случају плаћен читав износ пореза и да није било државне помоћи. Ирска не склапа договоре са пореским обвезницима - наведено је у саопштењу владе у Даблину.

Ирски министар финансија Мајкл Нунан је најавио да ће затражити дозволу од владе да уложи жалбу европским судовима на пресуду.

- Важно је да пошаљемо снажну поруку да је Ирска и даље атрактивна и стабилна локација за дугорочне и значајне инвестиције. "Епл" послује у Ирској још од осамдесетих година прошлог вијека и запошљава више хиљада људи у граду Корку - казао је Нунан.

Европска комисија је почела да истражује "Еплова" пореска давања у Ирској 2014. године тако да одлука у овом случају закључује трогодишњу истрагу. Комисија је дошла до закључка да је "Епл" примао илегалну државну подршку због које је био у могућности да смањи плаћање пореза, а иста подршка није била омогућена другим компанијама. Истрага се бавила начином на који "Епл" сели своје интелектуално власништво у земље са нижим стопама пореза.

Пореска стопа за "Епл" 0,005 одсто

Европски комесар за конкуренцију Маргарет Вестагер већ је раније колегама подијелила пресуду о пословању и пореским обавезама "Епла" у Ирској.

- Државе чланице не могу да одобре пореске олакшице одабраним компанијама. То је противно прописима ЕУ о државној помоћи. Трогодишња истрага показала да је Ирска годинама одобравала великодушне пореске олакшице "Еплу" тако да је корпоративни порез који је та компанија плаћала на свој профит остварен у Европи пао са један одсто из 2003. на само 0,005 одсто 2014. године - рекла је Вестагер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана