Ко ће наслиједити Зигмара Габријела?

B92
Ко ће наслиједити Зигмара Габријела?

Берлин - Досадашњи њемачки министар правде Хајко Мас би требало да преузме мјесто министра спољних послова у новој влади Ангеле Меркел, пренијело је више њемачких медија.

Мас (51), социјал-демократа, сутра би требало званично да буде предложен да наслиједи страначког колегу Зигмара Габријела, пренијели су агенција ДПА и листови Шпигл и Фокус.

Габријел је нешто касније рекао да је врх Социјал-демократске партије (СПД) одлучио да он не буде део четврте Меркелине владе, која би требало да буде представљена у сриједу.

"Ако је истина да ће (Хајко Мас) постати министар спољних послова, то ће одлично радити", рекао је Габријел новинарима.

Мас нема много дипломатског искуства али је постао важна личност њемачких социјал-демократа током четири године на челу министарства правде.

Посебно се замјерио екстремној десници када је увео закон који је натјерао друштвене мреже да, под претњом великих казни, уклањају расистичке и садржаје који позивају на мржњу. Због тога га је лидер антиисламског покрета Пегида Луц Бахман упоредио с нацистичким министром пропаганде Јозефом Гебелсом.

Мас је често мета увреда на интернету а каже и да му је једном поштом послат метак.

Поред њега, у новој влади Ангеле Меркел ће бити још пет социјал-демократа.

Према наводима медија, вицеканцелар и министар финансија ће бити градоначелник Хамбурга Олаф Шолц. Меркел је у својој партији много критикована због препуштања финансија, бастиона конзервативаца, социјал-демократама.

Међутим, и у Њемачкој и у статку Европе се очекује да ће Шолц остати вјеран досадашњој веома либералној политици Берлина.

Агенција ДПА наводи да Масов наслиједник у министарству правосуђа још није одлучен, али да ће то бити објављено сутра ујутру, као и имена преосталих социјал-демократских министара.

Медиј наводе да би досадашња министарка за породицу Катарина Барли могла да преузме министарство рада, док би се породицом убудуће бавила Франциска Гифи, јавности непозната предсједница берлинске општине Нојкелн.

Фукционерка СПД из Сјеверне Рајне-Вестфалије Свења Шулце је наведена као кандидаткиња за министарство за животну средину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана