Хаос у Каталонији, има повређених

Танјуг
Хаос у Каталонији, има повређених

Барселона - Бирачка мjеста широм Каталоније су отворена за гласање о независности тог шпанског региона. Полиција на све начине покушава да спречи одржавање референдума.

На неким бирачким мjестима, како се наводи, полиција покушава да спречи људе да гласају, а ухапшено је неколико особа.

Шпанска полиција заплијенила је кутије и гласачке листиће на бирачким мјестима, јавља АФП.

Испред неколико бирачких мјеста избили су сукоби пошто полиција покушава да растјера људе који су дошли да гласају.

Министарство унутрашњих послова Шпаније саопштило је да су национална полиција и цивилна гарда почеле да плијене гласачке кутије и листиће на биралиштима у Каталонији, преноси Ројтерс.

Шпанска полиција за разбијање демонстрација почела је распоређивање полицијаца у једном дијелу Барселоне уочи отварања биралишта за референдум на којем Каталонци желе да гласају о независности, а што Мадрид сматра неуставним.

Почетак гласања о независности Каталоније у Барселони је праћено хапшењем и одвлачењем људи с биралишта, док гласање широм покрајине ометају и проблеми с интернетом.

У међувремену, предсједник Каталоније Карлес Пућдемон гласао је у мјесту Корнеља дел Тери у провинцији Ђирона, умјесто, како је раније планирано, у мјесту Сан Жулија де Рамис, гдје је полиција на силу ушла у биралиште, преноси Гардијан.

У једној школи у Барселони гдје се одржава референдум полицајци у опреми за разбијање демонстрација су на силу склонили неколико стотина људи који су дошли да гласају, јавља АП.

"Чекали смо унутра да гласамо када је Национална полиција употребила силу да уђе, разбили су стаклена врата и све су узели", изјавио је један од бирача Денијел Риано, додавши да су полицајци гурали велику групу људи окупљених испред школе.

На другом биралишту у каталонској престоници полиција је привела неколико људи испред биралишта послије туче на улици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана