Гаспром добио дозволу за изградњу другог крака Турског тока

Гаспром добио дозволу за изградњу другог крака Турског тока 19.01.2018 23:15 | Срна

Москва - Руски енергетски гигант "Гаспром" добио је дозволу од турских власти за изградњу другог крака морске дионице гасовода "Турски ток", саопштено је из ове компаније.

Предсједник управе "Гаспрома" Алексеј Милер рекао је да су на овај начин добијене све неопходне дозволе Владе Турске за морску дионицу гасовода "Турски ток".


"Сада ће оба крака гасовода бити пуштена у експлоатацију у прецизном року до краја 2019. године", навео је Милер.

Он је истакао да се, у складу са планом, пројекат реализује истовремено на три дионице - на обалама Русије и Турске, као и у Црном мору, преноси "Спутњик".

"На морској дионици је постављено више од 760 километара збирно за оба крака. Изградња дионице обалског чвора у Русији је при крају, а у Турској је почела изградња платформе пријемног терминала", рекао је Милер.

"Гаспром" је 7. маја прошле године почео да гради морску дионицу гасовода "Турски ток". Пројекат подразумијева изградњу два крака капацитета од по 15,75 милијарди кубних метара гаса.

Први крак је предвиђен за испоруке гаса турским потрошачима и планирано је да буде покренут у марту ове године, а други за снабдијевање земаља Јужне и Југоисточне Европе и рок за његово покретање је 2019. године.

"Гаспром" је прошле године у тај пројекат инвестирао 92,8 милијарди рубаља.
 © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица