Ебола ван контроле, али се може зауставити

Агенције
Ебола ван контроле, али се може зауставити

Конакри - Ширење епидемије еболе у западној Африци је ван контроле, али може бити заустављено, изјавила је Маргарет Чан, генерална директорка Свјетске здравствене организације (СЗО).

Она је на састанку у престоници Гвинеје, Конакрију, са предсједницима те земље, Либерије, Сијера Леонеа и Обале Слоноваче изразила забринутост због ширења ове смртоносне епидемије.

"Зараза се шири брже од наших напора да је контролишемо. Ако ситуација настави да се погоршава, посљедице могу бити катастрофалне у смислу изгубљених живота, али и озбиљног социјално-економског разарања и високог ризика ширења на друге земље", рекла је Чанова.

Она је подсјетила да су константне мутације и адаптације механизми преживљавања вируса и других микроба и "да зато не смијемо дати прилику овом вирусу да нам приреди додатна изненађења".

Како су пренијеле агенције, Чан је напоменула и да се становништво не налази под високим ризиком од заразе, али је додала да еболи не смије да се дозволи да слободно циркулише.

Директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије Драган Делић изјавио је раније данас да су све земље Европе, укључујући и Србију, у потенцијалном ризику од ширења еболе.

Делић је оцијенио да се не може искључити могућност "уласка егзотичних инфективних болести", као што је ебола, јер људи данас путују са једног на други континента због посла и туристички.

Либерија се заједно са сусједном Гвинејом и Сијера Леонеом бори са налетом епидемије, у којој је од почетка године заражено око 1.200 људи, док је најмање 670 изгубило живот.

Ебола је хеморагична грозница за коју нема лијека, ни вакцине. Њени симптоми су јака грозница, болови у мишићима, повраћање, дијареја, а у неким случајевима отказивање појединих органа и незаустављиво спољашње и унутрашње крварење.

Вјерује се да су носиоци еболе неке животиње које се лове за храну, нарочито слијепи мишеви. Међу људима ебола се шири додиром са тјелесним течностима обољелог, укључујући зној, што значи да се може обољети и од самог дотицања зараженог.

Болест се први пут појавила 1976. у ДР Конгу и добила је име по једној тамошњој ријеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана