ЕУ: Угасите своје Facebook налоге

Срна
ЕУ: Угасите своје Facebook налоге

Луксембург - Грађани ЕУ који желе да сачувају приватност својих информација од америчких обавјештајних служби треба да затворе своје "Facebook" налоге, упозорила је Европска комисија, уз оцјену да актуелни закони Уније не штите податке грађана.

Адвокат Европске комисије Бернхард Шима рекао је ово у оквиру случаја који је покренуо приватни активиста Максимилијан Шремс. Он је поставио питање ли податке грађана ЕУ треба сматрати безбједним ако се пошаљу у САД, у свјетлу масовног праћења података које је открио Едвард Сноуден, бивши службеник америчке Националне службе безбједности САД.

"Размислите да угасите налог на 'Facebookу', ако га имате", рекао је Шима врховном тужиоцу Иву Боту на рочишту пред Европским судом правде у Луксембургу.

Постојећи споразум "Сејф харбур" односи се на пренос података грађана ЕУ преко Атлантика, у САД. Без тог споразума, пренос приватних података изван ЕУ је против закона европског блока.

Случај је обухватио притужбе против компанија "Apple", "Facebook", "Microsoft", "Skype" и "Yahoo".

Споразум "Сејф харбур" је заједнички договор између САД и ЕУ који осигурава заштиту података европских грађана и онда када тим подацима управљају америчке компаније изван граница ЕУ.

Европска комисија није могла да потврди да ли прописи "Сејф харбура" адекватно штите податке грађана ЕУ.

Покретач случаја сматра да програм америчке владе "Призма" у оквиру којег се подаци грађана ЕУ, које држе америчке компаније, просљеђују  америчким обавјештајним службама, представља кршење стандарда "адекватности" и да споразум Сејф харбур" више не важи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана