Џихадисти у паници: Срцу ИД прети катастрофа

Агенције
Џихадисти у паници: Срцу ИД прети катастрофа

Исламска држава упозорава да је због ваздушних напада и раста нивоа воде брана Табка, коју уз помоћ САД нападају курдске и арапске снаге, у опасности од колапса

Џихадисти ИД су својим медијским каналима објавили и да је рад бране заустављен и да су сви системи против поплава затворени.

Око 4 километара дуга брана Табка налази се на реци Еуфрат, 40 километара узводно од Раке, незваничне престонице Исламске државе у Сирији.

Та највећа брана у тој блискосточној држави кључна је за електрично снабдијевање земље, као и за наводњавање долине Еуфрата, једног од њених најважнијих пољопривредних подручја. Сиријске демократске снаге покушавају од петка да освоје брану.

Сиријска опсерваторија за људска права, невладина организација са сједиштем у Лондону, преноси тврдње извора да је брана престала с радом, али да Исламска држава и даље контролише њене главне оперативне зграде и турбине, јавља Хина, а преноси index.hr.

Брана дјелимично срушена

Табка, највећа брана на Еуфрату у Сирији, дјелимично је срушена у борбама између коалиције Демократских снага Сирије и Исламске државе, јавља либанска телевизија „Мајадин".

Хидроцентрала „Табка" изграђена је почетком 70-их година уз помох совјетских стручњака.

Она садржи највећи резервоар воде у земљи, преноси Спутњик.

Позивајући се на добро обавијештене изворе, телевизија је јавила да је централа престала са радом након квара центра за управљање.

Како је саопштио саговорник телевизије, разлог је ваздушни удар или артиљеријски напад.

Техничари засад не могу да уђу у објекат због интензивних борби.

Арапско-курдски одреди Демократских снага Сирије налазе се на растојању најмање четири километра од бране.

Њихов наредни циљ је освајање Табке, посљедњег великог упоришта ИД на путу према Раки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана