Директор ЦИА: Ако Ким изненада умре, не питајте ме ништа

Агенције
Директор ЦИА: Ако Ким изненада умре, не питајте ме ништа

Вашингтон - Директор ЦИА Мајк Помпео рекао је да у случају када би сjeвернокорејски лидер Ким Џонг Ун изненада умро, њему не постављају никаква питања.

"Уколико би Ким Џонг Ун нестао, имајући у виду историју ЦИА, једноставно нећу причати о томе. Неко би могао да помисли да је то случајност", рекао је он уз смијех пред званичницима националне безбједности на форуму, преноси портал "Саут Чајна морнинг пост".

Портал подсјећа да ЦИА има "мрачну" историју покушаја свргавања или ликвидације лидера у Ирану, Куби, Конгу, Вијетнаму и Чилеу, а раније ове године Сјеверна Кореја тврдила је да је ЦИА покушала да уз помоћ јужнокорејске обавијештајне службе да убије Кима.

Помпео је додао да би САД требало да претпоставе да је Кимова влада на прагу стварања нуклеарне ракете која би могла да погоди мете у САД и да би требало радити на томе да се то спречи.

Упркос томе, и Помпео и савјетник за националну безбједност америчког предсједника Доналда Трампа, Херберт Рејмонд Мекмастер, кажу да би више волели да се Ким дипломатијом и санкцијама доведе за преговарачки сто, али да је војна интервенција и даље опција.

Помпео наглашава да су обавијештајне службе САД блиско пратиле развоје оружаних програма Сјеверне Кореје у прошлости, али да се сада ракетни програм те земље развија превише брзо да је тешко бити сигуран када ће успјети да испуне циљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана