Америка позива ЕУ: Крените активније против “Сјеверног тока 2”

Агенције
Америка позива ЕУ: Крените активније против “Сјеверног тока 2”

ВАШИНГТОН - САД су затражиле од ЕУ да предузме активне мјере против “Сјеверног тока 2”, пише лист „Ханделсблат”, позивајући се на чиновника из Бијеле куће.

“Желимо да пројекат буде заустављен. Дошло је вријеме за акције”, рекао је за лист сарадник америчке администрације.

САД настављају да траже од партнера да предузму мјере за осигурање сопствене енергетске безбједности. Вашингтон је сигуран да ЕУ мора да осигура “непрекидне испоруке гаса преко Украјине”.

Подсјетимо, пројекат “Сјеверни ток 2” подразумијева изградњу два крака гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обала Русије, по дну Балтичког мора, до Њемачке.

Против изградње гасовода су Украјина, која страхује да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, САД, које активно промовишу свој течни природни гас у Европској унији, Пољска, Литванија и Летонија.

Почетком јануара шеф пољске дипломатије Јацек Чапутович је изјавио да пројекат “убија Украјину”, јер смањење транзита руског гаса преко Украјине наводно може да доведе до тога да Кијев изгуби не само приходе, него и гаранције заштите од “руске агресије”.

Москва и Берлин инсистирају на томе да је “Сјеверни ток 2” искључиво комерцијални пројекат и да његова изградња не подразумијева прекид транзита руског гаса кроз Украјину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана